Zo ziet mijn ‘shithole’ eruit, reageren Haïtianen en Afrikanen

Vrijdag noemde Trump Haïti, El Salvador en landen in Afrika ‘shithole countries’. Burgers uit die gebieden lieten vervolgens van zich horen.

De Amerikaanse president Trump tijdens een persconferentie. Foto Brendan Smialowski / AFP

‘Shithole countries’, vrij vertaald ‘schijthol-landen’. Met deze nieuwste uiting van schuttingtaal refereerde de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag aan Haïti, El Salvador en het gehele Afrikaanse continent. Het staatshoofd hekelde dat burgers uit deze naties naar de Verenigde Staten migreerden - en niet bijvoorbeeld Noren.

Mondiaal regende het veroordelingen van de uitlatingen. Een woordvoerder van de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties en de Haïtiaanse overheid noemden de uitspraken racistisch. Een zegsvrouw van de Afrikaanse Unie zei geschrokken te zijn van de “minachtende termen” waarin Trump zich uitliet:

“Als je kijkt naar de historische realiteit van hoe veel Afrikanen in de Verenigde Staten arriveerden tijdens de slavenhandel druist dit tegen alle vormen van geaccepteerd gedrag in.”

Reacties

Burgers uit de landen die door Trump in anale termen omschreven werden, hielden zich niet stil. Een inwoner van Haïti plaatste op Twitter hoe zijn ‘shithole’ eruit ziet, waarbij hij de Amerikaanse president even verbaal met gelijke munt terugbetaalt:

Andere mensen uit Haïti, El Salvador en Afrika postten beelden en berichten van mooie zaken uit hun thuislanden:

Twitter avatar jmedme Jean-Marc Edme Just in case someone was wondering what a #shithole looked like. #Haiti https://t.co/VWzpveg6ud
Twitter avatar akefestival AkeArts&BookFestival People come to this #shithole to buy beautiful books and meet brilliant people. https://t.co/I7MQOUJAgT

Landen zijn niet als hun leiders

De Keniaanse politicus en activist Boniface Mwangi riep mensen op zijn “mooie continent” niet te verwarren met de “schijtholleiders” van veel Afrikaanse landen:

De uit Zuid-Afrika afkomstige Amerikaanse comedian van The Daily Show Trevor Noah zei dat hij beledigd was en betichtte Trump van racisme:

Noah’s collega Stephen Colbert had, zoals in bijna iedere aflevering van zijn Late Show, ook kritiek op de president:

Deftige Aziatische media hebben er moeite mee

Veel Aziatische media worstelden vrijdag met een vertaling voor de vulgaire woorden van Trump. Sommigen vonden het moeilijk een equivalent in de eigen taal te vinden, andere kranten en websites vielen er vooral over dat ze een obsceen woord moesten opnemen in hun doorgaans deftige en kuise verslaggeving. Zo spraken Chinese media simpelweg van ‘slechte landen’ en werd in Taiwan de omschrijving “landen waar vogels geen eieren leggen” gebruikt.

Twitter avatar Huw_Griffith Huw Griffith “Shithole countries” in Asia’s media: Taiwan: “countries where birds don’t lay eggs”
Japan: “countries as dirty as… https://t.co/SXsxa5RD7c

Japanse media spraken vooral van “smerige” landen. Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap bezigde de term “bedelaarsoorden”, wat door de meeste media in het land werd overgenomen. Andere Aziatische omroepen maakten zich ervan af met “landen als toiletten” of “verrotte landen”.

Noorwegen

Tot slot wees een Noorse docent Trump erop dat er al jaren meer Amerikanen naar Noorwegen migreren dan andersom:

En de Republikeinse opiniepeiler Frank Luntz wees er op dat 43 procent van de immigranten uit ‘shithole’-landen een bachelordiploma of hoger heeft. Dat is een hoger percentage dan bij de hele Amerikaanse bevolking, waar 33 procent over die graad beschikt:

Twitter avatar FrankLuntz Frank Luntz 43% of immigrants from “shithole” African countries have a bachelor’s degree or higher, compared to 33% of the over… https://t.co/M5HkZPdVo7

Nambia

Het is niet de eerste keer dat Trump in opspraak raakt door opmerkingen over Afrika. Afgelopen september zei de president dat het continent met veel problemen kampt, maar dat de gezondheidszorg in het Afrikaanse land Nambia in ieder geval op orde is. Een probleempje: Nambia bestaat helemaal niet. Trump bleek aan Namibië te refereren.

Overigens heeft president Trump geheel naar zijn gewoonte inmiddels ontkend dat hij het woord ‘shithole’ heeft gebruikt:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The language used by me at the DACA meeting was tough, but this was not the language used. What was really tough wa… https://t.co/8PvNzf41G4
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Never said anything derogatory about Haitians other than Haiti is, obviously, a very poor and troubled country. Nev… https://t.co/HivKR2wF8g
    • Casper van der Veen