‘Trump wil geen immigranten uit ‘shithole countries’ in Afrika’

Dat zou hij tijdens een bijeenkomst met senatoren gezegd hebben. De Afrikaanse Unie reageert geschokt.

Foto Saul Loeb/AFP

Donald Trump riskeert sinds vrijdag de woede van een compleet continent. De Amerikaanse president zou zich volgens anonieme bronnen in een bespreking in de Oval Office hebben afgevraagd waarom de VS immigranten uit “shithole countries” in Afrika moeten opnemen. En Haïti. Liever zou de president zien dat Noren zich in de VS vestigen.

Volgens persbureau AP heeft het Witte Huis Trumps uitspraken niet ontkend. In een verklaring zegt het dat Trump zijn steun geeft aan immigratiebeleid waarmee “degenen die kunnen bijdragen aan onze maatschappij” tot het land worden toegelaten.

De uitspraken van Trump leverden zowel in eigen land als daarbuiten veel boze reacties op. De mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties noemde de uitlatingen van Trump “racistisch”: “Dergelijke uitspraken zijn schokkend en beschamend. Een president van de Verenigde Staten hoort zich niet zo uit te laten”. Ook de prominente Democratische Afgevaardigde uit Maryland Steny Hoyer vond Trumps uitspraken “racistisch en een schande”.

In een tweet van vrijdag zegt Donald Trump stevige taal te hebben gebruikt, maar niet deze woorden:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The language used by me at the DACA meeting was tough, but this was not the language used. What was really tough wa… https://t.co/8PvNzf41G4
Lees ook: Zo ziet mijn ‘shithole’ eruit, reageren Haïtianen en Afrikanen

“Geschrokken”

De Afrikaanse Unie gaf aan “geschrokken” te zijn: “Gezien de historische realiteit waarin veel Afrikanen in de VS arriveerden als slaven, zijn deze uitspraken ver voorbij wat geaccepteerd gedrag is.” Anderen grepen Trumps uitspraken aan voor een grap. Zo tweette de Daily Show, waarvan de presentator Trevor Noah uit Zuid-Afrika komt, dit:

Twitter avatar TheDailyShow The Daily Show Tonight at 11/10c, as someone from South Shithole, Trevor is deeply offended by the president’s remarks. https://t.co/4dTaMapmSG

De Zuid-Afrikaanse krant Daily Maverick vroeg zich af of de klederdracht van de Ku Klux Klan binnenkort wellicht gemeengoed zou worden in het Witte Huis: “Als het zo doorgaat gaat Casual Friday in het Witte Huis binnenkort gepaard met puntmutsen en fakkels.”

Immigratieplan

Trump deed zijn uitspraken in gesprek met twee senatoren die een gezamenlijk Democratisch-Republikeins plan presenteerden om jonge illegalen in het land te kunnen houden. De Amerikaanse president schafte de DACA-regeling in september af, maar een rechter besloot deze week dat hij de regeling weer moet invoeren.

Het voorstel dat de senatoren deden zou inhouden dat een loterij voor visa wordt afgeschaft. Vooral Afrikanen maken op die manier kans om de VS in te komen. Immigranten die na natuurrampen in hun eigen land emigreerden naar Amerika zouden met het plan ook mogen blijven.

Onder meer uit Haïti zijn er vanwege natuurrampen veel mensen naar de VS gegaan. Na de aardbeving uit 2010 namen de VS 60.000 Haïtianen op. Daarnaast voorziet het plan in het eerste deel van de financiering van de muur die Trump langs de grens met Mexico wil bouwen.

Op Twitter ging Trump in op het plan. Volgens hem zou het een “grote stap terug” betekenen.