Trump: waarom migranten uit ‘shithole countries’ halen

Woedende reacties De uitspraak van de Amerikaanse president Donald Trump over 'shithole countries' zorgt voor ophef in binnen-en buitenland.

President Trump, donderdag in gesprek met twee senatoren waarbij hij zijn ‘shithole countries’-opmerking maakte.
President Trump, donderdag in gesprek met twee senatoren waarbij hij zijn ‘shithole countries’-opmerking maakte. Foto Sauil Loeb/AFP

De Amerikaanse president Donald Trump doet vaker grove uitspraken. Maar met zijn opmerkingen van donderdag heeft de Amerikaanse president een nieuw dieptepunt bereikt, luidt de kritiek in binnen- en buitenland na berichtgeving van The Washington Post.

Volgens anonieme bronnen vroeg Trump zich donderdagmiddag tijdens een bespreking over migranten in het Oval Office af waarom de Verenigde Staten immigranten uit „shithole countries” in Afrika zouden moeten opnemen.

Trump zou ook het straatarme Haïti hebben genoemd. „Waarom hebben we hier Haïtianen nodig”, aldus de president die liever zou zien dat zich mensen uit Noorwegen in de VS vestigen. Trump had woensdag net een ontmoeting met de Noorse premier gehad.

Lees ook de reportage van redacteur Merijn de Waal over de Mexicaanse muur: Een muur is hard nodig, zeggen de Amerikaanse grenswachters

Het Witte Huis ontkende Trumps uitspraken niet expliciet. In een verklaring zei een woordvoerder dat Trump voorstander is van een immigratiebeleid op basis van verdienste voor de Amerikaanse maatschappij. Trumps uitspraken kregen fors weerwerk. Het Republikeinse lid van het Huis van afgevaardigden Mia Love, afkomstig uit Utah en met Haïtiaanse wortels, eiste Trumps excuses. „Dit gedrag is onacceptabel van de leider van ons land” aldus Love in een verklaring. „De president moet zijn excuses aanbieden aan het Amerikaanse volk en aan de landen die hij zo kwaadaardig bejegende.”

De Democraat Cedric Richmond, voorzitter van de zwarte kiesgroep in het Congres zei dat Trumps opmerkingen opnieuw het „vermoeden bevestigen” dat Trumps slogan Make America Great Again codetaal is voor Make America White Again”.

De Afrikaanse Unie zei in een reactie „geschrokken” te zijn. „De historische werkelijkheid waarin veel Afrikanen in de Verenigde Staten arriveerden als slaven in aanmerking genomen, overschrijden deze uitspraken de grens van acceptabel gedrag.”

Trump deed zijn uitspraken op een zeer gevoelig moment. Hij was donderdagmiddag in gesprek met senatoren die een gezamenlijk Democratisch-Republikeins plan presenteerden om een groep van 800.000 jonge illegalen, de zogeheten dreamers, in de VS te houden. In september beëindigde Trump de gedoogstatus voor deze groep en vroeg het Congres om voor 5 maart een definitief besluit over hun toekomst te nemen. Democraten willen evenwel een beslissing koppelen aan het verhogen van het schuldenplafond, waarvoor de deadline eind volgende week verloopt.

Lees ook deel II van de dubbelreportage over de muur bij Mexico: Al jaren steken er minder Mexicanen illegaal de grens over

Het voorstel dat Trump nu lijkt te hebben opgeblazen hield in dat een loterij voor visa zou worden afgeschaft. Vooral Afrikanen maken op die manier kans de VS in te komen. Immigranten die na natuurrampen emigreerden naar Amerika, zoals uit het geplaagde Haïti, zouden met het plan mogen blijven. Na de aardbeving uit 2010 namen de VS in totaal 60.000 Haïtianen op. Daarnaast zou het plan voorzien in een deel van de financiering van de muur die Trump langs de grens met Mexico wil bouwen.

Het is niet de eerste keer dat Trump kritiek krijgt om uitspraken met een racistisch karakter. Hij omschreef Mexicanen als „verkrachters” en zei dat Nigerianen „in hutten wonen”. Veel kritiek kreeg hij deze zomer toen hij white supremacists omschreef als very fine people.

Correctie (12 januari 2018): in dit artikel werd ten onrechte de suggestie gewekt dat Haïti in Afrika ligt. Dat is aangepast.