In 2017: 3 doden en 20 gewonden door politievuurwapens

Rijksrecherche

Bij schietincidenten waarbij de politie betrokken was, zijn vorig jaar vier doden en twintig gewonden gevallen. Dat gebeurde bij 23 incidenten, meldt het OM op basis van cijfers van de rijksrecherche. Het gaat alleen om gevallen waarbij gewonden of doden vielen door politiewapens. 2017 kende het laagste aantal schietincidenten van de afgelopen vijf jaar. Hoewel het aantal schietincidenten vorig jaar relatief laag was (in andere jaren waren er zo’n tien incidenten meer), is het aantal dodelijke slachtoffers naar verhouding hoog. In 2015 bijvoorbeeld, raakten 29 mensen gewond maar vielen er geen doden. (ANP)

Correctie (26 januari 2018): dit nieuwsbericht was gebaseerd op cijfers die inmiddels door het OM gerectificeerd zijn. Daarin werd vermeld dat er in 2017 vier doden vielen, dat moeten er drie zijn. Dit is gecorrigeerd.