Rechtsbescherming

Dekker: opgelegde straffen kunnen niet meer verjaren

Het kabinet wil het niet langer mogelijk maken dat voortvluchtige veroordeelden hun straf kunnen ontlopen. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) werkt aan een wetsvoorstel om de verjaring van straffen uit de wet te schrappen. Dat schrijft hij op donderdag in een Kamerbrief. Het gaat om gevangenisstraffen en geldboetes. Voor zware misdrijven met een celstraf van twaalf jaar en ernstige zedenmisdrijven tegen minderjarigen geldt al geen verjaring. Dekker komt hiermee tegemoet aan een motie van zijn partijgenoot Foort van Oosten. De motie werd gesteund door een meerderheid in de Kamer. De verjaringstermijnen zijn momenteel afhankelijk van de strafmaat. Voor de zomer stuurt de VVD-minister een wetsvoorstel naar de Kamer. (NRC)