Rambam: verenigingen proberen imagoschade te beperken

Volgens de makers spreken de beelden voor zich. Donderdag zouden zij hun reactie geven aan tafel bij Jinek, maar werden naar eigen zeggen op het laatst afgebeld.

Ontgroening van studenten in het tv-programma Rambam. Rambam.
Ontgroening van studenten in het tv-programma Rambam. Rambam. CCCP/ BNNVARA

De makers van het BNNVARA-programma Rambam blijven achter hun veelbesproken uitzending van donderdag staan, waarin de ontgroeningsperiode van studentenverenigingen undercover werd gefilmd. De uitzending raakte in opspraak nadat een Rotterdams aspirant-lid dat een hoofdwond zou hebben opgelopen, ontkende dat dat tijdens de ontgroening zou zijn gebeurd: Rambam zou twee personen hebben samengevoegd.

In een reactie laat eindredacteur Milada Stipetic weten dat dit “niet de lezing” is van hun redacteur. Stipetic noemt het een poging om de imagoschade te beperken en er “een welles-nietesverhaal” van te maken. “Zo wordt de aandacht afgeleid van waar het hier inhoudelijk om zou moeten gaan: worden de gedragscodes nageleefd bij ontgroeningen?”

Lees de tv-recensie van Arjen Fortuin: Rambam was niet scherp genoeg

Een ander twistpunt in de uitzending was dat van de weggegooide astmamedicatie. Donderdagavond zat de leiding van studentencorps UVSV aan tafel bij Eva Jinek, samen met het eerstejaars-lid wiens astma-inhaler zou zijn weggegooid. De studente noemde het “absoluut niet waar”: de medicijnen zouden in haar tas gezeten hebben, die ze niet op elk moment bij zich had. Stipetic:

“De beelden spreken wat ons betreft voor zich. Je ziet duidelijk dat ze met onze undercover-feut Anniek mee oploopt en ‘ja’ zegt op de vraag of ze het niet erg vindt dat haar medicijnen zijn weggegooid. Ze wist daarbij niet dat ze gefilmd werd.”

De makers van Rambam zouden aanvankelijk ook in de uitzending van Jinek zitten voor hun kant van het verhaal, maar werden naar eigen zeggen op het laatst afgebeld door een redacteur. Stipetic: “we kregen te horen dat de studentes daar niet mee instemden, en dat de redactie hen liever in de uitzending had.”

Volgens Ewart van der Horst, eindredacteur van Jinek, is het “totale onzin” dat de studenten de komst van de Rambammers hebben verhinderd. Van der Horst: “Er is er maar één die bepaalt wie er aan tafel zit, en dat ben ik. Ik vond dat de Rambammers hun zegje al hadden gedaan in hun eigen uitzending en bij De Wereld Draait Door. Als je ze tegenover elkaar zet, wordt het zo welles-nietes.” Had de Jinek-redactie hier geen hoor en wederhoor moeten toepassen? “De ‘hoor’ was al de uitzending van Rambam, de ‘wederhoor’ zat bij ons aan tafel.”