Opinie

Politiek cynisme

Mirjam de Winter is freelance journalist en stadsgids in Rotterdam.

De campagnes voor de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen zijn amper van start gegaan en ik dreig nu alweer af te haken vanwege de bak aan negativiteit en (interne) ellende die over ons kiezers wordt heengestort. Terwijl alle ogen op Rotterdam zijn gericht en het de spannendste verkiezingen sinds 2002 (met Fortuyn) beloven te worden, maken de partijen er tot nu toe een potje van. Gefrustreerde en rancuneuze raadsleden als Jos Verveen (ex-D66) en Aydin Peksert (ex-Nida) die juist in campagnetijd de vuile was buiten hangen. Een provocerende en volledig mislukte presentatie van een foute PVV-lijsttrekker voor de Essalam-moskee. De al net zo foute en kinderachtige tegenactie van Tunahan Kuzu van Denk die het feestje van Wilders bij de moskee wilde komen verpesten. Het verdient allemaal bepaald geen schoonheidsprijs.

Net zo onbegrijpelijk en zwak vind ik de keuze van de Rotterdamse PvdA om de boksring in te stappen met een meldpunt voor „jokkebrokken”. Op de site nietjokkenin010.nl kunnen burgers melding maken van „liegende policiti” en beloftes die niet zijn nagekomen. Vooral de kopstukken van Leefbaar Rotterdam moeten het ontgelden, omdat zij volgens de „factcheckers” van de PvdA de feiten zouden verdraaien. Zo zou Leefbaar-wethouder Maarten Struijvenberg jokken over het terugdringen van het aantal bijstandsgerechtigden en zou Joost Eerdmans de waarheid verdoezelen over de aso-woningen in Schiebroek. Maar burgers klagen volgens de PvdA vooral over Pex Langenberg van D66, verantwoordelijk voor de invoering van de milieuzone. Op 20 maart, een dag voor de verkiezingen, zal de partij de „Pinokkio-bokaal” uitreiken aan de grootste leugenaar van de stad. Op Twitter is het moddergooien al begonnen. Wethouder Struijvenberg maakte de Pvda’ers zélf uit voor jokkebrokken.

Negatieve campagnevoering is van alle tijden en wordt niet alleen in de Verenigde Staten in praktijk gebracht, maar voor lokale verkiezingen in ons systeem (van coalitiebesturen) zie ik er het nut niet van in. Waarom niet op eigen kracht of met dat beloofde ‘linkse blok’ die verkiezingsstrijd in? Denkt de PvdA werkelijk kiezers weg te halen bij opponent Leefbaar Rotterdam? Of wat als straks Pex Langenberg de bokaal krijgt voor „de langste neus van Rotterdam”? De PvdA zou zijn partij nog wel eens hard nodig kunnen hebben voor het vormen van een (brede) coalitie. Niet handig dus.

Maar het is vooral de toon die mij zo tegenstaat. Als je als politici elkaar al gaat uitmaken voor leugenaars, wat verwacht je dan nog van je kiezers? Het politiek cynisme onder burgers wordt op deze manier alleen maar gevoed en zal kiezers weghouden van de stembus. Toegegeven: dat is een cynische conclusie, van een cynische burger in een cynische stad. Ik zou willen dat het anders was.