Recensie

Recensie Media

Perfectionistisch prutsen aan je ecosysteem

‘Oxygen Not Included’ is een nieuwe game in het genre ‘thuishaven bouwen’. Je ontfermt je over verwarde personages die ‘dupes’ heten, en die snakken naar een leefbare planeet.

Cartooneske, ietwat morbide tekenstijl? Check. Speelse herinterpretatie van een bestaand gamegenre? Check. Micromanagement vereist? Check. Ergens begint het kunstje van Klei Entertainment bekend aan te doen. Maar dat is helemaal niet erg, want de formule blijft bijzonder sterk.

Met Oxygen Not Included stort de Canadese gameontwikkelaar zich dit keer op het genre dat zich losjes laat definiëren als ‘thuishaven bouwen’. De speler ontfermt zich over een luchtdichte astroïde, bevolkt door verwarde personages die ‘dupes’ heten. Vanuit een zijperspectief zien we ze werken, eten, sterven, snurken en het in hun broek doen.

Anders dan bij genregenoten is in Oxygen Not Included vechten eigenlijk niet aan de orde. Het leefbaar maken van de omgeving, dát is je taak. Je dupes hebben in ieder geval twee zaken nodig: eten en zuurstof. (Toiletten, slaapplekken en stressverlagende kunst staan iets hoger op de behoeftepiramide van je dupes.) Je moet dus – mét natuurkundig inzicht – een ventilatie- en waterleidingssysteem bouwen, gewassen telen en giftige stoffen buiten houden. Dat vereist wat hoofdbrekens.

Hoe schep je zuurstof? Door watermoleculen te ontleden, natuurlijk. Maar wat doe je met de waterstof die overblijft? En hoe voorkom je dat de lagere verdiepingen vol lopen met het relatief zware koolstofdioxide dat je dupes uitademen?

Chaos is een constante

Nooit ben je echt klaar. Er is altijd wel een systeem waar iets misgaat. Is de zuurstoftoevoer in orde, dan willen je gewassen niet meer groeien omdat je kolencentrale de omgevingstemperatuur te ver laat oplopen. Of misschien sterven je schattige dupes bij bosjes vanwege een nabije ziektebron. Dan beginnen de problemen weer: chloor is een goede ontsmetter. Maar je dupes staken vanwege een tekort aan massagetafels en beeldhouwwerken – hoe krijg je dat goedje in godsnaam de juiste tunnel in?

Diepgang

‘Af’ is Oxygen Not Included nog niet. Klei verkoopt de game sinds begin vorig jaar in een vroege ‘Early Access’-versie en verwacht het spel in ieder geval tot ver in 2018 nog regelmatig van nieuwe toevoegingen te voorzien. Toch is de game in huidige vorm al voorzien van fantastische diepgang: om je interne ecosysteem in balans te brengen, kun je gemakkelijk wekenlang perfectionistisch prutsen.