Recensie

Recensie

Over de spruitjes niets dan lof bij bistro bar XO

herkent veel Blaauws bij Bistro bar XO in Roermond, al mist hij de finesse.

Het interieur van Bistrobar XO in Roermond is en tikje campie, de bediening is vriendelijk en relaxed.
Het interieur van Bistrobar XO in Roermond is en tikje campie, de bediening is vriendelijk en relaxed. Foto Flip Franssen

Bijzonder

Het lijkt alsof hij elk moment aan kan komen. ‘Bistro bar XO • Welkom • Ron Blaauw’ prijkt groots aan de gevel op het stationsplein in Roermond. Maar Blaauw wordt niet gehuldigd en hij viert hier niet zijn vijftigste verjaardag. Bistrobar XO is een nieuwe buitenpost van het culinair imperium van de Amsterdamse sterrenchef.

Heerser Ron zetelt nog altijd in zijn Gastrobar aan de Sofialaan in de hoofdstad, alwaar hij zijn macht stevig geconsolideerd heeft met nog drie Gastrobars (Oriental, Paris en Indonesia in Ouderkerk). Maar troepen die trouw hebben gezworen aan zijn banier hebben ondertussen elders in het land al meerdere strategische plekken ingenomen: Bistrobar Indonesia in Haarlem, Bistrobar Berlin in Nijmegen en dus XO in Roermond.

Op de kaart

De kaart is opgebouwd volgens vast stramien, opgemaakt als krantje met cocktails op de voorpagina, binnenin losse gerechten maatje ‘tussen’ voor een tientje per stuk. Ze zijn ook als drie- of viergangenmenu te bestellen, dan bespaar je een euro of drie. Toetjes staan achterop (8,50 euro).

Het verschil tussen een gastro- en een bistrobar is dat de eerste onder directe leiding van Blaauw staat (daar mag men iets meer verwachten en zijn de prijzen wat hoger). Bistrobar betekent dat Blaauw slechts een adviserende functie heeft vanaf de zijlijn. Toch herkennen we direct veel Blaauws hier in Roermond. Zowel in het interieur – tapijt tegen de muur, getinte spiegels en grote gouden letters ‘XO’ achterin de zaak en Chaka Khan over de speakers – als op de kaart.

‘Ossenstaart met aardappelcrème en schuim van parmezaan’ en ‘bbq-spitskool met anchoïade en buerre noisette’ bijvoorbeeld zijn klassiekers die je ook in Nijmegen en Amsterdam tegenkomt. Maar klassiekers zijn niet voor niets klassiekers. En er wordt genoeg anders aangeboden. Wat gelijk opvalt is dat er vier – op papier – aantrekkelijke, originele vegetarische gerechten op de kaart staan.

Over de spruitjes niets dan lof. De spruitjes zijn lekker bleu en dus knapperig, de zure dressing snijdt goed door de milde maar lobbige gorgonzola, amandelschaafsel en gefrituurde flower sprouts zijn functioneel krokant. Bij het opdienen wordt er aan tafel een rauw spruitje over geschaafd (als ware het een truffel). Slaat inhoudelijk nergens op, want je proeft er niets van terug, maar het is wel grappig.

De bloemkool met bloemkoolcrème is technisch goed bereid – de bloemkool heeft roostersmaak en is niet te gaar, de bloemkoolcrème is zalvig en zoet. Edoch, een kwart bloemkool met crème van bloemkool smaakt toch wat eentonig. Hoe zal ik het zeggen? Een beetje naar… bloemkool. Daar maken drie hazelnoten nog geen gerecht van. De toast met prei en champignons is helaas echt mislukt. Daar is iemand ongelooflijk uitgeschoten met de azijn, zowel in de champignonmix als in de preisoep waar het geheel in verdronken is.

Het niet-vega-aanbod is minder wisselvallig. De chorizo-kaantjes maken de carpaccio net even anders, jammer dat het ‘duivels eitje’ net uit de koeling komt. De heilbot is een tikje snotterig, maar de tarte tatin van witlof is een leuke vondst, zeker omdat het deeg een gedoseerd plasje currysaus een beetje opzuigt. De pasta van de open raviolo is goed van cuisson, net als de scampi eronder. Bechamel en wasabi-schuim maken het een beetje Iglo, maar soit. De ‘paella’ van fregola (lekker al dente pasta-balletjes) is lekker, de octopus erbij zelfs erg lekker. Net als het buikspek – vet, zacht en zoet gelakt. De combinatie met zilt-vissig forelschuim is uitermate vernuftig. Alleen tintelt de zure kimchi flink op de tong; de fermentatie is hier toch niet helemaal gecontroleerd verlopen.

Eindoordeel

Bistrobar XO verdient een aanmoediging: de gerechten zijn aardig bedacht en eigentijds. Maar meer dan dat verdienen die gerechten een puntje op de i. Alles kan net even beter. De Blaauwdruk ligt er, iets meer finesse zou van aardig goed maken.