Onderzoek VNG

Nu meer burgemeesters van de VVD dan van het CDA

De grootste partij van het land is in de afgelopen jaren ook uitgegroeid tot de grootste burgemeesterspartij. In 2002 was van alle burgemeesters 22 procent lid van de VVD, vorig jaar 30 procent. Daarmee zijn de liberalen het CDA voorbijgestreefd. De christen-democraten leverden de afgelopen vijftien jaar een kwart minder burgemeesters (van 37 procent naar 27 procent). Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Gemeten naar het aantal inwoners is het CDA nog wel de belangrijkste partij: 32 procent van de Nederlanders woont in een gemeente met een burgemeester van CDA-huize. De PvdA bleef ongeveer gelijk met het aantal burgemeesters (31 procent in 2002, 29 procent in 2017), maar verloor wel veel grote steden. Vijftien jaar geleden woonde 39 procent van de Nederlanders in gemeenten met een sociaal-democratische burgemeester; afgelopen jaar was dat nog 22 procent.

Het aandeel vrouwelijke burgemeesters is licht toegenomen: van 19 procent in 2002 naar 23 procent in 2016. De lokale partijen leverden afgelopen jaar de meeste vrouwelijke burgemeesters (33 procent). Vooral in de kleinere gemeenten gaan burgemeestersposten naar vrouwen. In 2017 had eenderde van de gemeenten met tienduizend inwoners of minder een vrouw als burgemeester. (NRC)