Noah, Sara, Lucas, Eva

Bijbelse babynamen nog steeds in trek, bizarre namen niet meer gepubliceerd

De Bijbelse naam is nog altijd bijzonder in trek onder jonge ouders. Dat blijkt uit de lijst populairste babynamen van 2017, die de Sociale Verzekeringsbank vrijdag presenteert. Bij jongens wordt de top-3 gevormd door Noah, Sem en Lucas. Verderop in de top-10 staan Luuk, Bram, Levi en Daan. In de top-10 meisjesnamen staan Eva, Evi, Sara en Anna – allemaal afkomstig uit het Oude Testament. Ook eerdere jaren waren Bijbelse namen als Daan, Sem en Eva al populair.

Volgens Gerrit Bloothooft, als naamexpert verbonden aan de Universiteit Utrecht, kiezen vooral hoogopgeleide ouders voor Bijbelse namen. Zij willen een traditionele naam, maar zonder een uitgesproken christelijk karakter. Islamitische ouders geven hun kinderen vaak wel uitgesproken islamitische namen; Mohammed staat in de Randstad jaarlijks in de top-10, in de landelijke top-20 ontbreekt die echter.

Dit jaar publiceert de SVB voor het eerst een onvolledige lijst. Namen moeten nu minstens 25 keer gegeven zijn om te worden opgenomen. Dit vanwege de aangescherpte Algemene Verordening Gegevensbescherming die in mei van kracht wordt. Eerdere jaren leidde de lijst tot media-items over bizarre namen, zoals Qut, waarvan dragers makkelijk te achterhalen zouden zijn.