Flagshipstore Forever 21 vertrekt alweer

Winkelhuren Forever 21 gaat Amsterdam na nog geen vier jaar verlaten. De flagshipstore is al bijna leeg. Ondertussen blijven de huren stijgen.

Flagshipstore Forever 21, met ingangen aan zowel het Rokin als in de Kalverstraat, was woensdag al bijna leeg.
Flagshipstore Forever 21, met ingangen aan zowel het Rokin als in de Kalverstraat, was woensdag al bijna leeg. Foto Saskia van Loenen

Overal in de Amsterdamse winkelstraten is het sale, maar bij Forever 21 is misschien wel de hoogste korting te halen: 80 procent op álles wat in de winkel hangt. Toegegeven: dat is niet zoveel meer. Onlangs werd bekend dat de Amerikaanse kledingketen zijn vestiging aan het Rokin, de enige in Amsterdam, gaat sluiten. Sindsdien is er vaart gemaakt. Op de begane grond staan, bij de deuren aan de Kalverstraat, nog een twintigtal rekken en stellages met kleding, sieraden en schoenen. De andere helft van de vloer is al helemaal leeg geruimd, op een paar dozen na. Ook de eerste verdieping is gestript (en dan valt pas op hoe gróót zo’n etage eigenlijk echt is), klanten kunnen nog wel bij de paskamers terecht. De bovenste verdieping is al helemaal afgesloten.

In 2014 opende Forever 21 haar zogeheten flagshipstore van zo’n 4.500 vierkante meter in het voormalige Rokin Plaza. Het concern (57 landen, 30.000 werknemers), had tot dat moment nog geen winkels in Nederland. Rokin Plaza stond sinds 2007 grotendeels leeg; voor de komst van de modeketen werd het pand grondig verbouwd. In 2015 kocht vastgoedontwikkelaar Vastned het gebouw, waarin ook kledingketen Pull & Bear huist, voor 108 miljoen euro.

Over waarom Forever 21 nu besloten heeft het Amsterdamse filiaal te sluiten, is niet veel bekend. Ook in België sluiten winkels. De vestiging in Rotterdam, waar het bedrijf zich in 2015 vestigde, blijft wél open. Op verzoeken om contact werd eerder deze week niet gereageerd door het bedrijf. Manager Benjamin Colin liet aan Het Parool weten dat de sluiting deel is van een „nieuw strategisch plan”. Via een LinkedIn-bericht waarin Colin aankondigde dat zeker honderd werknemers uit het filiaal op zoek moeten naar een nieuwe baan, werd het nieuws publiek.

Huurprijs

Wellicht heeft de huurprijs een rol gespeeld bij het vertrek, al heeft het bedrijf dit zelf niet bevestigd. De winkelhuurprijzen in het centrum van Amsterdam zijn het afgelopen jaar namelijk flink gestegen, zag vastgoedadviseur JLL. Het berekende de huurprijzen in bijna 190 winkelstraten en -centra in 74 gemeentes. De huren aan het Damrak stegen het afgelopen jaar van al die straten het meest, blijkt daaruit: met ruim 33 procent. Een vierkante meter kost er gemiddeld 2.000 euro per jaar. Daarmee is het trouwens niet de duurste winkelstraat van Amsterdam; in de Kalverstraat kost een vierkante meter per jaar gemiddeld bijna duizend euro meer: 2.950 euro. En ook de gemiddelde winkelhuren aan de Leidsestraat (2.400 euro), de Heiligeweg (eveneens 2.400 euro), de P.C. Hooftstraat (2.300 euro) en de Nieuwendijk (2.250 euro) zijn hoger, aldus JLL.

Lees ook: Echt druk wil het nog niet worden bij Hudson’s Bay

De adviseur maakte ook een top-5 van winkelstraten waar de huurprijzen afgelopen jaar relatief gezien het meest stegen - een vrijwel geheel Amsterdam lijstje. Naast het Damrak stegen de winkelhuren aan het Rokin fors (plus 14 procent), evenals aan de Ferdinand Bolstraat (7 procent) en de Kinkerstraat (6 procent). Volgens de vastgoedadviseur zijn de stijgende huren mede te verklaren door „investeringen van de gemeente” die de straten „aantrekkelijker” hebben gemaakt – zie het Damrak, het Rokin en de Ferdinand Bol, die na jaren van verbouwing en opbrekingen weer goed bereikbaar zijn voor bezoekers. En dan moet de metro nog gaan rijden.

Voor het Forever 21-pand is inmiddels een nieuwe huurder gevonden, laat een woordvoerder van Vastned weten. Wie dat is, maakt het volgende maand pas bekend.