Euro

Mogelijke uitbreiding eurozone met Bulgarije

Bulgarije wil binnen een half jaar beginnen met de toetredingsprocedure tot de eurozone. Dat heeft de regering in Sofia donderdag aangekondigd naar aanleiding van het eerste EU-voorzitterschap van het voormalige Oostblokland. „Bulgarije heeft een stabiele munt, een economische groei van 4 procent en een lage werkloosheid. Wij zijn klaar om plaats te nemen in de wachtkamer van de eurozone”, aldus premier Bojko Borisov. Volgens Sofia vormt toetreding „geen enkel risico” voor de eurozone. Met een staatsschuld van 26,8 procent voldoet Bulgarije –het armste EU-land– aan de voorwaarde voor de hoogte van de maximale staatsschuld van 60 procent van het bbp, ook is er geen begrotingstekort. De koers van de Bulgaarse lev is al jaren gekoppeld aan die van de euro. (ANP)