Doorstart voor Brownies & downies?

Franchise Brownies & downies op de Nieuwe Binnenweg moet dicht, tenzij ze een nieuwe franchisenemer vinden. De lang opgebroken straat maakte het moeilijk.

Medewerkers van het Rotterdamse Brownies & downies in betere tijden
Medewerkers van het Rotterdamse Brownies & downies in betere tijden Foto’s Brownies & downies

„Onze grootste zorg is over de twintig kanjers die bij ons werken, jongens en meiden met het Downsyndroom of andere stoornissen in het gedragsspectrum”, verzucht Tim Stoevelaar. Hij is een van de twee franchisenemers van de lunchcaféketen brownies en downies in Rotterdam. Die opende in april vorig jaar de deuren, en half december moesten zijn compagnon en hij de ouders van de twintig medewerkers met een beperking meedelen dat het zo niet verder kan. „Te weinig aanloop. Onder andere doordat de straat tien weken was afgesloten door vernieuwing van de tramsporen.”

Ondernemers kunnen in zo’n geval bij de gemeente een aanvraag indienen voor nadeelcompensatie maar dat deden Stoevelaar en zijn compagnon niet. „Er gelden allerlei voorwaarden, bleek uit gesprekken met mensen uit de ambtenarij. De vraag was in hoeverre wij daaraan voldeden.”

Hoe het nu verder moet? „Wij bekijken momenteel alle opties: een doorstart op dezelfde of een andere plek of in een ander jasje. We zoeken de meest ideale oplossing voor onze kanjers. Zodat ze zo min mogelijk merken van de verandering en weer een leuke werkplek krijgen.”

Bas Jansen van Brownies & downies, commercieel verantwoordelijk voor de 46 vestigingen van de franchiseketen, nuanceert de uitspraken. „De franchisenemers stoppen ermee omdat ze er geen heil meer in zien. Wij zoeken naar een overnamekandidaat voor een doorstart. De zaak draait nu verlies. Ze haalt nog niet eens een kwart van de omzetprognose. De opengebroken straat heeft daarin een groot aandeel maar is niet de enige oorzaak. Doordat de twee franchisenemers niet fulltime aanwezig waren op de werkvloer, hadden ze geen volledig inzicht in de bedrijfsresultaten en inkooppercentages. Daardoor lag de omzet beduidend lager dan in de prognoses.”

Het verbaast hem dat de twee franchisenemers geen nadeelcompensatie aanvroegen bij de gemeente. „Dat zou ik wel gedaan hebben. Niet geschoten is altijd mis.” Brownies & downies doet er volgens hem alles aan om op de Nieuwe Binnenweg te blijven. „Je hebt in de buurt ook Jordy’s Bakery, Koekela en Heilige Boontjes. Concurrenten, maar zaken in dezelfde branche versterken elkaar ook. We zullen er alleen vertrekken als het écht niet anders kan.” Daarvan is voorlopig geen sprake, zegt hij.

We zullen alleen vertrekken als het écht niet anders kan

Brownies & downies was volgens Anke Griffioen van Vereniging De Binnenweg niet de enige die last had van de werkzaamheden. „Alle zaken die het moeten hebben van passanten en dagjesmensen op het eerste gedeelte van de Nieuwe Binnenweg (tot de ’s Gravendijkwal), zagen hun omzet dalen. The Read Shop, die ook net open was, heeft de deuren zelfs al moeten sluiten.”

Geen van de gedupeerden diende volgens haar bij de gemeente een aanvraag in voor nadeelcompensatie. Griffioen: „Dat is een lastige procedure waarbij je aan de hand van een berg gegevens, waaronder je omzetcijfers over de laatste drie jaar, moet bewijzen dat sprake was van een omzetdaling van meer dan 8 procent.”

Een van de toetsingsvoorwaarden is of het nadeel voorzienbaar was. Voor de gemeente Rotterdam gelden werkzaamheden aan de infrastructuur als „normale maatschappelijke ontwikkelingen” die niet in aanmerking komen voor compensatie, behalve als het „nadeel sterk afwijkt van het normale verwachtingspatroon”, meldt de beleidsregel bij de Verordening Nadeelcompensatie.

Toch vindt Griffioen dat de gemeente Brownies & downies en ook The Read Shop moet compenseren. „Beide zaken hebben nog geen normaal seizoen kunnen draaien. De werkzaamheden begonnen net na de zomer en duurden tot half november. De planning gebeurde zonder overleg met de ondernemers.”

De gemeente zegt te hebben aangeboden met Downies & brownies te spreken over een andere manier van compensatie, zoals via het regionaal bureau voor zelfstandigen.