Principeakkoord CDU, SPD en CSU na 24 uur onderhandelen

Een document van 28 pagina’s wordt voorgelegd aan speciale onderhandelingsteams van de verschillende partijen.

Foto Tobias Schwarz/AFP

Na meer dan 24 uur onderhandelen, hebben de hoofdonderhandelaars van CDU, SPD en CSU een doorbraak bereikt. De partijen werden het eens over een 28-pagina’s tellend plan dat als basis moet dienen voor formele onderhandelingen. Volgens Merkel waren het een “moeilijke gesprekken” en is er “nog veel werk te verzetten”, maar is de CDU “klaar om gesprekken te beginnen over een stabiele regering”. Het resultaat wordt voorgelegd aan speciale onderhandelingsteams van de verschillende partijen.

Partijleiders reageren

Tijdens een persconferentie benadrukte Merkel vrijdagochtend dat het akkoord niet “zomaar een oppervlakkig document” is. Het team van de CDU en zusterpartij CSU heeft het document goedgekeurd, meldt persbureau DPA. Het partijcongres van de SPD zal volgende week over het akkoord stemmen.

“We hebben voorwaarden geschapen zodat we over vijftien jaar ook nog goed kunnen leven in Duitsland.”

SPD-leider Schulz zei dat de partijen “de samenleving bijeen willen houden”. Volgens Schulz waren de onderhandelingen hard, maar met wederzijds respect. CSU-leider Horst Seehofer zei “zeer tevreden” te zijn met het akkoord. “We hebben alles besproken wat de inwoners van ons land aangaat en goede antwoorden gegeven op de vragen die kwamen na de historisch slechte verkiezingsuitslag van vorig jaar.”

Julia Klöckner, lid van Merkel’s CDU, twitterde vrijdagochtend een foto van het document.

Twitter avatar JuliaKloeckner Julia Klöckner Viele, viele Stunden Arbeit, ernsthaftes miteinander Ringen und Gestalten stecken in diesen 28 Seiten 👍🏻 https://t.co/uhPTich2Pz

45 miljard euro

De komende weken zal het plan meer gedetailleerd besproken worden. Volgens Der Spiegel gingen de onderhandelingen donderdagnacht voornamelijk over de financiering van verschillende plannen. Hoewel de nieuwe regering 45 miljard euro speelruimte heeft, bleek donderdag dat de kosten van individuele plannen samen ongeveer twee keer zo hoog waren. Een van de plannen is de invoering van een nieuw pensioensysteem, ook zou er meer geld uitgetrokken worden om gemeenten te ondersteunen.

Minder vluchtelingen, eurozone versterken

De partijen werden het onder meer eens over de volgende zaken.

  • De eurozone moet worden “versterkt en hervormd” om “meer bestendig te zijn tegen globale crises”. Dit moet in nauwe samenwerking met Frankrijk gebeuren, zo leest het document.
  • Het aantal vluchtelingen in Duitsland moet jaarlijks met 200 duizend afnemen. Ook mogen maximaal duizend vluchtelingen per maand in het land herenigd worden met hun familie.
  • De export van wapens moet beperkt worden. De uitvoer van wapens naar landen die betrokken zijn bij het conflict in Jemen moet volgens het document onmiddellijk stopgezet worden. Ook de wetgeving rondom wapenhandel moet aangescherpt worden.
  • De partijen willen tien miljard euro uittrekken voor belastingverlagingen in de periode tot 2021.
  • Er wordt volgens het huidige akkoord 4 miljard euro besteed aan sociale huisvesting.
  • De partijen willen bijna 6 miljard euro besteden aan digitalisering, onderwijs en onderzoek.
  • Maximaal duizend mensen toestaan een maand om te profiteren van familie hereniging.

‘De wereld wacht niet’

De afgelopen weken heerste onzekerheid over Merkels toekomst als bondskanselier. De formatie duurt inmiddels al langer dan honderd dagen. En de tijd dringt, “want de wereld wacht niet”, erkende ook Merkel tijdens haar nieuwjaarstoespraak.

Na de bondsdagverkiezingen verklaarde SPD-leider Schulz de oppositie in te willen gaan, na vier jaar samenwerken met CDU en CSU. Toen de vorming van een coalitie van CDU, CSU, de liberale FDP en de Groenen mislukte, besloot Schulz toch het gesprek met de christen-democraten aan te gaan.