Bedreiging

CDA-raadslid uit Dongen door justitie vervolgd voor doen van valse aangiften

CDA-raadslid Rob Huijben uit het Brabantse Dongen moet voor de rechter verschijnen omdat hij valse aangiften van bedreiging zou hebben gedaan. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft het raadslid ten onrechte gemeld dat hij dreigbrieven heeft ontvangen. Zijn partij beraadt zich nog over zijn positie.

Huijben zou onder meer op het parkeerterrein zijn lastiggevallen na een raadsvergadering waarin gesproken werd over de opvang van honderd extra statushouders. Ook zouden dreigbrieven naar zijn huis zijn gestuurd.

Het OM tilt „zwaar” aan de zaak, staat in een persbericht dat het donderdag verspreidde. Politie en justitie zouden veel tijd in het onderzoek hebben gestoken. „Tijd die aan andere zaken en slachtoffers besteed had kunnen worden.”

Huijben zegt „verrast” te zijn. „Ik ben slachtoffer van bedreigingen, daar blijf ik bij. Ik had graag gezien dat politie en justitie de energie van deze vervolging hadden gestoken in het uitzoeken van de vraag wie achter de bedreigingen zit.” Aan opstappen denkt hij niet. „Ik ben onschuldig. Dus mijn integriteit is niet in het geding.” En: „Nee, ik vind niet dat mijn positie onhoudbaar is geworden.” Het raadslid staat op plek vier van de kandidatenlijst voor de komende raadsverkiezingen.

Volgens burgemeester Marina Starmans van Dongen zijn „dit soort berichten niet goed voor de politiek en het imago van het lokale bestuur. Ik zou geschokt zijn als blijkt dat de bedreigingen verzonnen zijn, maar dat oordeel is aan de rechter.” Ze noemt de vervolging van Huijben „een integriteitskwestie”, maar zegt dat het aan het raadslid en diens partij is om vervolgstappen te zetten.

Het landelijke CDA-bestuur onthoudt zich van commentaar, omdat het „een lokale kwestie” zou betreffen. Jan Megens, CDA-voorzitter in Dongen, wil met een besluit over de kwestie wachten tot zijn fractievoorzitter terug is van vakantie, zondag.