Amerikaans ministerie neemt afstand van uitspraken Hoekstra

De Amerikaanse ambassadeur geeft volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag alsnog een interview over zijn omstreden uitspraken uit 2015.

Pete Hoekstra tijdens de persconferentie op woensdag, waar hij weigerde inhoudelijk in te gaan op zijn omstreden uitspraken.
Pete Hoekstra tijdens de persconferentie op woensdag, waar hij weigerde inhoudelijk in te gaan op zijn omstreden uitspraken. Foto Robin van Lonkhuijsen/EPA

Wat hij zelf tot nu toe niet deed, doet het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wel: afstand nemen van feitelijk onjuiste uitspraken van de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra uit 2015 over Nederland. Onderminister van Buitenlandse Zaken Steve Goldstein zegt tegen persbureau Reuters dat hij “het niet eens is” met Hoekstra’s uitspraken dat “de islamitische beweging” in Nederland verantwoordelijk is voor “auto’s die worden verbrand” en “politici die worden verbrand”.

Hoekstra zei in 2015 ook dat er no-go-gebieden zijn in Nederland, zonder concreet te noemen waar die zich bevinden. Zijn uitspraken wekten vanwege hun onjuiste karakter veel verbazing in Nederland. Een interview dat hij in december gaf aan Nieuwsuur verbeterde de situatie niet. Hoekstra werd geconfronteerd met zijn uitlatingen uit 2015, maar ontkende die gedaan te hebben: “Wij noemen dat fake news.” In hetzelfde interview ontkende hij vervolgens ook nog eens zijn iets daarvoor gedane uitspraak over fake news.

Op Twitter maakte Hoekstra zijn excuses voor zijn optreden tijdens het interview, maar hij nam zijn uitspraken niet terug.

Twitter avatar petehoekstra Pete Hoekstra Please see my comments regarding recent interview. Thank you. Pete https://t.co/gxQOcZ8Duk

‘Dit is Nederland, u moet vragen beantwoorden!’

Afgelopen woensdag gaf Hoekstra op zijn eerste dag als ambassadeur een persconferentie in zijn residentie in Den Haag. Daar vroegen journalisten opnieuw om opheldering over zijn uitspraken. Die gaf Hoekstra niet:

“Ik deed mijn uitspraken in een tijd dat ik betrokken was bij onderzoek en analyse. Het draait nu niet meer om mijn persoonlijke overtuigingen. Ik vertegenwoordig nu de betrekkingen tussen Nederland en de VS die vierhonderd jaar teruggaan.”

Lees ook het hele verhaal over de persconferentie: Pete Hoekstra neemt geen afstand van uitspraak over ‘chaos in Nederland’

Een filmpje waarin journalisten achter elkaar min of meer hetzelfde blijven vragen aan Hoekstra, maar keer op keer nul op het rekest krijgen, bereikte ook Amerikaanse media.

Lees ook dit profiel over Hoekstra: Geestverwant van Trump in Den Haag

Volgens onderminister Goldstein heeft Hoekstra wel degelijk spijt van zijn uitspraken: “De ambassadeur heeft fouten gemaakt in 2015, dingen gezegd die hij niet had moeten zeggen. Dat erkent hij.” Volgens Goldstein geeft Hoekstra deze vrijdag alsnog een interview aan een Nederlands medium over zijn uitspraken. Ook gaat Hoekstra dit weekend langs bij verschillende Nederlandse gemeenschappen, waaronder de islamitische gemeenschap, zegt Goldstein.

Goldstein heeft Hoekstra ook gezegd dat hij in het vervolg gewoon in moet gaan op vragen van journalisten, schrijft The Washington Post:

“Ik heb hem geadviseerd, zoals ik de meeste mensen adviseer, dat als er journalisten voor je staan, zoals jullie nu voor mij, het altijd goed is antwoord te geven op vragen.”