Zeerijp

NAM wil na zware beving van maandag gaswinning ‘substantieel’ verlagen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vraagt na de aardbeving bij Zeerijp van afgelopen maandag aan minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) om de aardgaswinning „substantieel” te verlagen. Dat heeft de joint venture van Shell en ExxonMobil woensdagavond bekendgemaakt.

Het bedrijf is volgens protocollen verplicht om na een zware beving met voorstellen voor maatregelen te komen bij de minister. De beving bij Zeerijp had een kracht van 3,4 op de schaal van Richter. Het was de zwaarste door gaswinning veroorzaakte beving sinds 2012 in Groningen.

Het is de eerste keer dat de NAM zelf voorstelt om de winning te verlagen. Het bedrijf wil geen getallen noemen en benadrukt dat een zaak van de minister te vinden. Op dit moment wint het bedrijf 21,6 miljard kubieke meter gas per jaar. Het bedrijf stelt ook voor om een aantal stationair draaiende gaswinningsclusters rond Loppersum – het gebied waar maandag de beving plaatsvond – volledig te sluiten. Ook wil het een volledig draaiend cluster bij het Eemskanaal sluiten in de hoop het oosten van de stad Groningen meer te ontzien bij bevingen.

De NAM zegt expliciet in haar voorstel dat het verlagen van de productie voor een groot deel bedoeld is om de „veiligheidsbeleving” van de bewoners van het bevingsgebied te verbeteren. „In het rapport is geen afweging gemaakt of de belangen van andere partijen worden beïnvloed, zoals bijvoorbeeld leveringszekerheid”, stelt de NAM in een begeleidende tekst. Volgens het bedrijf is een sterke verlaging van de gaswinning, naast vermoedelijk een afnemende seismiciteit, in ieder geval goed om „de subjectieve veiligheid” in de regio te verhogen. Ook stelt de NAM dat er „op dit moment geen indicaties [zijn] dat de beving wetenschappelijk verrassend is”.

Het voorstel van de NAM zal eerst worden beoordeeld door het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Dat komt donderdagmiddag met een eerste reactie. Wanneer Wiebes uiteindelijk een besluit neemt is nog onbekend. De minister wilde zich woensdag op werkbezoek in Groningen nog niet uitlaten over het voorstel van de NAM.

Wiebes in Zeerijp pagina 9