Vorig jaar laagste aantal faillissementen sinds 2000

Het waren vooral handelsbedrijven en financiële instellingen die het in 2017 zwaar hadden.

Een Rotterdamse winkel is wegens faillissement gesloten (beeld uit 2016). Foto ANP / Robin Utrecht

Vorig jaar zijn in totaal 3.290 bedrijven en instellingen failliet gegaan. Dat is ruim een kwart minder dan in 2016 en het laagste aantal sinds de eeuwwisseling. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. In de berekening worden eenmanszaken niet meegenomen.

Volgens het CBS gaat de daling gelijk op met de economische groei in Nederland. Het is voor het vierde jaar op rij dat het aantal bedrijven dat op de fles gaat een daling laat zien. In 2013 bereikte het aantal faillissementen een piek; toen gingen er 8.376 bedrijven bankroet. Ten opzichte van dat jaar is het aantal faillissementen met 61 procent gedaald.

Handel en financiële dienstverlening hebben het zwaar

Op handelsbedrijven na (693 faillissementen) was de financiële dienstverlening in 2017 de sector waar de meeste klappen vielen. Volgens het CBS gingen er in die sector 487 bedrijven failliet. Desondanks was de daling van het aantal faillissementen onder financiële instellingen wel het grootst; er gingen vorig jaar 36 procent minder bedrijven in die sector over de kop dan een jaar eerder.

Alleen in de sector informatie en communicatie gingen vorig jaar iets meer bedrijven failliet; 153 bedrijven moesten bankroet aanvragen, twee meer dan in 2016.

    • Sjoerd Klumpenaar