Papieren Telefoongids verdwijnt na bijna 140 jaar

Nog maar 2 procent van de Nederlanders beschouwt het boek als “onmisbaar”. De verspreiding van de gratis gids wordt bovendien gezien als papierverspilling.

Telefoongidsen in een distributiecentrum in Amsterdam.
Telefoongidsen in een distributiecentrum in Amsterdam. Foto Lex van Lieshout/ANP

De Telefoongids verschijnt in 2018 voor de laatste keer op papier. Het boek wordt sinds 1881 uitgegeven, maar het “is niet meer vol te houden een boek zo breed gratis te verspreiden.” Dit zegt Erik Wiechers, directeur van uitgever DTG, tegen persbureau ANP. Volgens de uitgever wijst onderzoek uit dat nog maar 2 procent van de Nederlanders de gids als “onmisbaar” beschouwt. Ook zou de verspreiding van het boek als papierverspilling worden gezien.

Volgens Wiechers is het tijd de stap naar online te maken:

“Mensen zeggen tegen ons: wat moet ik nou met dat dikke boek? Of ze bellen en stellen: hou op hiervoor bos te kappen.”

Drie miljoen Telefoongidsen

DTG is al jaren niet meer verplicht de papieren gids uit te brengen, maar besloot in 2014 samen met het ministerie van Economische Zaken nog een aantal jaar door te gaan met de service. Nu blijkt dat het overgrote deel van de Nederlanders telefoonnummers online opzoekt, wil de uitgever de overstap naar internet compleet maken. DTG gaat samen met SeniorWeb cursussen aanbieden om gebruikers van de gids, voornamelijk ouderen, te helpen de overstap naar online te maken. De cursus kost tussen de 5 en 10 euro.

In 2008 ging de Telefoongids samen met de Gouden Gids, die nu dus ook verdwijnt op papier. Er worden dit jaar nog ongeveer drie miljoen gidsen uitgebracht, op het hoogtepunt, zo’n 10 jaar geleden, lag dit aantal rond de zeven miljoen. Sinds 1996 publiceert DTG al haar gegevens ook online.