Olympische medaillewinnaar

BMX’er Jelle van Gorkom in coma na ernstige val op training

Fietscrosser Jelle van Gorkom is dinsdagmiddag bij een training op sportcomplex Papendal in Arnhem zwaargewond geraakt. Aan het begin van de training reed hij onderaan de startheuvel tegen een ketting die over de baan was gespannen, meldde wielerbond KNWU woensdag. De zilverenmedaillewinnaar op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 liep gebroken botten en beschadigingen aan organen op. Hij wordt in het ziekenhuis in een kunstmatig coma gehouden. De ketting was bedoeld om te voorkomen dat mensen zonder toestemming de baan op fietsen en had voor de training weggehaald moeten worden. Dat was niet gebeurd. In wedstrijden rijden fietsers onder aan de startheuvel zo’n zestig kilometer per uur. Nader onderzoek moet uitwijzen of Van Gorkom volledig zal herstellen. (NRC)