NVJ: bewegingsvrijheid journalisten in geding

Verschillende media werden recentelijk de toegang ontzegt bij door het lokaal bestuur georganiseerde bijeenkomsten. Ook stelden meerdere gemeenten persprotocollen op.

Pers bij het gemeentehuis van Geldermalsen.
Pers bij het gemeentehuis van Geldermalsen. Foto Remko de Waal/ANP

Journalisten worden te veel beperkt in hun bewegingsruimte, dat schrijft de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) donderdag in een brandbrief aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De NVJ vraagt aandacht voor het onderwerp nadat media verschillende keren geweigerd werden bij door het lokaal bestuur georganiseerde bijeenkomsten.

Als voorbeeld noemt de NVJ de gemeente Westland, waar EenVandaag de toegang tot de raadzaal ontzegd werd, terwijl RTV West wel toestemming kreeg om te filmen. Ook stelde de gemeente een persprotocol op en zei de burgemeester bepaalde media om inhoudelijke redenen buiten de deur te willen houden. Dit protocol is woensdag na aanhoudende kritiek tijdelijk opgeschort.

Toegang tot gemeente ontzegd

Het incident in Westland staat niet op zichzelf, zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ. In minstens twee gemeenten bestaan vergelijkbare protocollen. Ook zijn media geweigerd tijdens bijeenkomsten in gemeenten als Bernheze, Kampen, Kaatsheuvel, Geldermalsen en Utrecht. In Luttelgeest werden journalisten zelfs toegang tot de gehele gemeente ontzegd.

De NVJ schreef de brandbrief samen met het Genootschap van Hoofdredacteuren in aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen. De organisaties verzoeken de VNG en het Genootschap van Burgemeesters “zo spoedig mogelijk” actie te ondernemen. Bruning:

“Het uitgangspunt moet zijn dat de pers zijn rol kan vervullen. Ook mogen media nooit op inhoudelijke gronden geweigerd worden en we willen gemeenten meegeven dat zij in gesprek moeten gaan met de media, zodat ze er onderling uitkomen.”

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) kon donderdagmiddag nog niet op de brief reageren en komt later met een reactie.