Negentien aanhoudingen in groot drugsonderzoek

De verdachten werden in Nederland en België aangehouden na een langlopend politie-onderzoek.

Hennepplanten die in een eerder onderzoek werden aangetroffen in een bedrijfspand in Zaltbommel.
Hennepplanten die in een eerder onderzoek werden aangetroffen in een bedrijfspand in Zaltbommel. Foto Piroschka van de Wouw / ANP

De Belgische en de Nederlandse politie hebben maandag en dinsdag in een gezamenlijke operatie zeker negentien verdachten aangehouden. Bij huiszoekingen in Nederland werd onder meer 1,5 kilo amfetamine en een halve kilo springstof aangetroffen. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdagmiddag.

In totaal werden er negentien huiszoekingen verricht aan weerszijden van de grens. In de Brabantse plaatsen Nispen, Waspik en Uden werden loodsen aangetroffen waarin cocaïne werd gewassen en waar grondstoffen lagen voor de productie van XTC. In een loods in het dorp Zeeland trof de politie 52.280 liter drugsafval aan.

Aan de andere kant van de grens trof de Belgische politie enkele verboden wapens aan, net als twee voertuigen die waren uitgerust met een geheime bergplaats die was bedoeld voor de smokkel van drugs. Ook werden in de plaatsen Hamont-Achel en Ham drie drugslaboratoria opgerold waar amfetamine werd geproduceerd. In Ham zijn drie Belgen opgepakt; er wordt nog naar een Nederlandse verdachte gezocht. Verder werden in Belgisch Limburg drie wietplantages aangetroffen, met daarin zo’n 3.700 planten en vijftien zakken geoogste wiet.

Langlopend onderzoek

De huiszoekingen zijn onderdeel van een internationaal onderzoek, dat in 2016 werd gestart. Het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid sloeg alarm toen een chemiehandel in België opmerkte dat er grote hoeveelheden chemische materialen werden ingekocht die vaak gebruikt worden voor het produceren van speed. De opmerkelijke bestellingen werden gedaan door een bedrijf in het Belgische Lommel.

Het bleek het topje van de ijsberg: het onderzoek ontmaskerde een goed georganiseerde drugsbende die voertuigen met speciale bergplaatsen inzette om cocaïne en cannabis naar Malta te smokkelen. Op Malta werden eerder vier bendeleden aangehouden, onder wie twee Belgische smokkelaars. Zij zitten een celstraf uit van negentien jaar.

Het kopstuk van de bende werd op 20 december in Scheveningen gearresteerd tijdens een undercoveroperatie, waarbij vijftig kilo cocaïne werd verhandeld. Naast deze John H. werden destijds nog zeven andere verdachten ingerekend.

John H. staat bij het OM bekend als beroepscrimineel. Hij werd in 2003 veroordeeld tot elf jaar cel.