May verklaart de oorlog aan plastic afval – om jonge kiezers te werven

Het Verenigd Koninkrijk moet na Brexit wereldleider worden op milieugebied, zegt premier May. Labour en Greenpeace hekelen haar poging om zo jonge kiezers te trekken.

Theresa May bekijkt samen met basisschoolleerlingen vogels op 11 januari 2018.
Theresa May bekijkt samen met basisschoolleerlingen vogels op 11 januari 2018. Foto Dan Kitwood/Reuters

Theresa May wil dat het VK na Brexit een van de meest milieubewuste en diervriendelijke landen ter wereld is en dat tegen 2042 elke vorm van „vermijdbaar” plastic-afval is uitgebannen. Dat zei de Britse premier in Londen.

May wil supermarkten met schappen waar groente, fruit en voedingswaren niet in plastic verpakt zitten. Er is vaak ophef over bananen of kokosnoten gewikkeld in plastic, volgens supermarktketens om voedselveiligheid te garanderen.

May wil ook plastic bekers en bestek in overheidsgebouwen uitbannen en zal er bij bedrijven op aandringen hetzelfde te doen. De heffing van 5 pence op plastic zakjes wordt uitgebreid in Engeland, wat in Wales en Schotland al gebeurde.

De regering onderzoekt de haalbaarheid van een belasting op plastic bekers en afhaalverpakking.

Bijdragen aan een circulaire economie? Adopteer de zero waste-levensstijl: vermijd plastic, focus op hergebruik.

May: „Ik denk dat mensen geshockeerd zijn als ze zien hoeveel plastic nodeloos geproduceerd wordt.” Ze zei dat Britten op jaarbasis genoeg plastic weggooien om de Royal Albert Hall duizend keer te vullen.

May hoopt de Conservatieve Partij aantrekkelijker te maken bij jonge kiezers, een doelgroep waarbij de Tories het afleggen tegen Labour.

Greenpeace heeft kritiek op Mays plannen. „Als de regering jongere stemmers wil bereiken, moeten er veranderingen komen die plaatsvinden voordat zij de middelbare leeftijd hebben bereikt.” De milieubeweging oordeelt dat May niet de bevoegdheid heeft haar plannen bindend en snel in te voeren. Oppositiepartij Labour noemt de poging om zo jonge kiezers te trekken cynisch.

Lees ook: Recyclen plastic afval heeft weinig effect op milieu