Janine Abbring weer presentator Zomergasten

Abbring won in 2017 de Sonja Barend Award voor haar interview met Eberhard van der Laan tijdens Zomergasten.

Presentator Janine Abbring.
Presentator Janine Abbring. Foto Merlijn Doomernik

Janine Abbring zal deze zomer weer het VPRO-programma Zomergasten presenteren. De programmamaker maakte vorig jaar haar debuut als interviewer tijdens het programma en ontving meteen veel lof. Voor haar interview met de inmiddels overleden Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan won ze de Sonja Barend Award.

In augustus maakte de VPRO al bekend Abbring nogmaals in te willen zetten als presentator van Zomergasten. Hoofdredacteur Stan van Engelen zei tegen NRC dat “de serie naar meer smaakte”.

Lees het profiel van Abbring, Janine Abbring heeft overwicht, zonder irritant te worden, na haar eerste seizoen Zomergasten

Abbring maakte woensdagavond tijdens een nieuwjaarsreceptie in haar woonplaats Groningen bekend terug te keren als presentator, meldt RTV Noord. Volgens een woordvoerder van de VPRO zal Abbring haar bezigheden bij Zondag met Lubach, waar zij als eindredacteur werkt, gewoon voortzetten.

In Zomergasten worden bekende Nederlanders drie uur lang geïnterviewd. Het programma bestaat sinds 1988 en wordt in juli en augustus uitgezonden.

Van tevoren opgenomen

Normaal gesproken zijn de uitzendingen live, maar het interview met Van der Laan vormde daarop een uitzondering. Vanwege zijn ziekte werd de aflevering van tevoren opgenomen. Het interview met Van der Laan trok ruim een miljoen kijkers, naar de andere afleveringen keken tussen de 250 en 500 duizend mensen.

Lees ook onze bespreking van het interview met Van der Laan: De burgemeester die geen politicus wil zijn