Iran herziet doodstraf bij bezit drugs

death row

Duizenden Iraniërs die ter dood veroordeeld zijn voor drugssmokkel zouden alsnog aan executie kunnen ontkomen omdat Iran de doodstraf voor sommige delicten heeft geschrapt. De zaken van 5.000 Iraniërs op death row kunnen nu opnieuw bezien worden.

In augustus heeft Iran de hoeveelheden drugs waarvoor de doodstraf geldt drastisch verhoogd. Bezit van 30 gram cocaïne kon al tot de doodstraf leiden, dat is nu twee kilogram geworden. Bij opium en marihuana leidt het bezit van 50 kilo tot de doodstraf, dat was vijf kilo.

Opperrechter Ayatollah Sadegh Larijani zei te verwachten dat de meeste doodvonissen zullen worden omgezet in celstraffen.

Mensenrechtenactivisten waren opgetogen over de ontwikkeling, maar hielden een slag om de arm. Ze vroegen zich af of alle veroordeelden wel de middelen hebben om hun straf aan te vechten. In Iran worden jaarlijks honderden mensen geëxecuteerd. (AP)