#DoesItFart: alles wat je wil weten over dierenscheten

Onder #DoesItFart verzamelden onderzoekers alle kennis over dierenscheten. Dat leidde tot deze scheetdatabase.

Zebra's in Kenia. Die overigens een zeer goede buikwind kunnen laten.
Zebra's in Kenia. Die overigens een zeer goede buikwind kunnen laten.

Sommige zijn geluidloos, andere knetteren wat. Er zijn er ook die stinken, of een beetje raar ruiken. Maar de ergste zijn misschien wel de silent killers, de sluipwinden: geruisloos maar obsceen in geur. Mensen laten ze, honden ook. Zelfs duizendpoten laten er soms eentje. En dinosauriërs? Ja, ook die wisten een buikwind te produceren. Octopussen doen het dan weer niet.

Deze scheetfeitjes zijn een kleine greep uit de verzameling die is opgesteld onder de hashtag #DoesItFart - laat het een scheetje? Onderzoekers en dierenliefhebbers bundelden hun krachten en startten een jaar geleden een database.

En slangen dan?

Onder #DoesItFart probeerden ze erachter te komen welke dieren winden laten en welke niet. En ook: waarom zijn ze niet winderig? Van ruim tachtig diersoorten is inmiddels vastgesteld of ze kunnen ruften.

Het begon allemaal met een vraag een een bioloog die zich specialiseert in slangen. Iemand wilde weten of slangen ook scheten laten:

Twitter avatar AlongsideWild David Steen, Ph.D. <sigh> yes. https://t.co/Y2L00dcDZV

De interesse van andere experts was gewekt en vanaf toen werd besloten een document bij te houden met alle schetenkennis. Sommige scheetweetjes werden aangedragen door dierenverzorgers die ze tijdens hun werk ervaren. Zo wordt bij een zeekoe vermeld dat hij “constant” winderig is.

Darmgas gevaarlijk voor konijnen

Anderen putten uit wetenschappelijk onderzoek en onderbouwden ook het hoe en waarom. Zo blijkt bij een konijn gas in het spijsverteringskanaal zelfs gevaarlijk. Het kan leiden tot ‘darmstasis’, waaraan een konijn in korte tijd kan overlijden.

Soms is niet duidelijk wat de scheetcapaciteiten van dieren zijn. Bij spinnen bijvoorbeeld. Aangenomen wordt dat ze er wel degelijk toe in staan zijn, de spin zou gas kunnen produceren, maar bewijs is er nooit voor gevonden.

Lees ook: Waarom stinken niet alle winden?

Vogels zijn weer een heel ander verhaal. Die hebben doorgaans geen biologische noodzaak om gas te laten passeren in het darmkanaal, maar kunnen het wel. Theoretisch. Schelpdieren en krabben kunnen het dan weer niet.

Windjes met functie

Windjes hebben soms ook nut. Bij haringen hebben ze een sociale functie, zo bleek uit Canadees onderzoek. De vissen communiceren met elkaar door scheetjes te laten. Wanneer het gas via de anus ontsnapt en de belletjes openbarsten, maken deze een geluid dat enkel hoorbaar is voor haringen. Een toon op een zeer hoge frequentie.

Een jaar na de onschuldige vraag over slangen is er zelfs een boek uitgebracht: Does it Fart? Daarin worden alle weetjes verder toegelicht, maar in de Google Docs-spreadsheet is al genoeg te vinden: