New York daagt Shell en nog vier oliereuzen wegens klimaatschade

New York is een civiele zaak begonnen tegen Shell en vier andere oliereuzen wegens hun „bijdrage aan de opwarming van de aarde”. De stad eist „miljarden” van Shell, BP, Chevron, ConocoPhillips en ExxonMobil. Dat geld is nodig om inwoners „te beschermen tegen de effecten van klimaatverandering”. Het gaat om zaken als verbeterde kustbescherming en riolering, maar ook voorlichting over wat bewoners moeten doen om zich te beschermen tegen hoge temperaturen. Volgens burgemeester De Blasio wisten de firma’s van hun rol bij opwarming van de aarde. „Om winst te maken, hebben ze met opzet de bevolking misleid.”

De bedrijven noemen de rechtszaak zinloos. „Het terugdringen van uitstoot is een wereldwijde opgave”, aldus ExxonMobil tegen persbureau AP. „Dit soort rechtszaken, tegen een industrie die onze economie en ons dagelijks leven mogelijk maakt, draagt daar niets aan bij.” Ook persvertegenwoordigers van Chevron en Shell zeiden dat de rechtszaal niet de plek is om klimaatverandering aan te pakken.

New York is niet de eerste grote Amerikaanse stad die een grote civiele rechtszaak tegen de olie-industrie begint. San Francisco, Oakland en Santa Cruz gingen de stad in het oosten van de Verenigde Staten al voor.

De rechtszaak is niet de enige slag die New York de oliebedrijven wil toebrengen. De stad kondigde woensdag ook aan dat zijn pensioenfondsen de komende vijf jaar alle aandelen in olieconcerns gaan verkopen. In totaal bezitten de vijf New Yorkse pensioenfondsen zo’n vijf miljard dollar aan aandelen bij meer dan 190 oliebedrijven. (NRC)