CDA-raadslid vervolgd om verzinnen mishandeling

De man had meermaals aangifte gedaan van bedreiging en mishandeling. Uit politieonderzoek blijkt dat de aangiftes vals waren.

Het hoofdkantoor van de politie in Utrecht.
Het hoofdkantoor van de politie in Utrecht. Foto Frank van Beek/ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat een CDA-raadslid uit het Brabantse Dongen vervolgen voor valse aangiften. De 24-jarige man heeft in de periode tussen 2013 en 2016 meermaals aangifte gedaan van bedreiging en mishandeling. Uit politieonderzoek bleek dat de meldingen vals waren. Het raadslid moet in het voorjaar voor de rechter komen.

Het raadslid vertelt desgevraagd aan NRC dat hij de komende dagen gesprekken zal voeren met de fractie over zijn toekomst bij het CDA. Volgens Jan Megens, voorzitter van het lokale CDA-bestuur, blijft de man actief bij het CDA “totdat we meer weten”:

“We gaan niemand op voorhand veroordelen. We wachten de uitspraak af, maar veroordeelde personen kunnen in principe ook raadslid blijven.”

Publieke functie

Volgens het OM zijn valse aangiften kwalijk, “zeker als deze worden gedaan door een persoon met een publieke functie”. Ook hebben de politie en justitie veel tijd gestoken in het onderzoek naar de aangiften, “tijd die aan andere zaken en slachtoffers besteed had kunnen worden”.

Megens zegt te zijn geschrokken van het nieuws. Volgens hem wist het bestuur dat het raadslid meermaals aangifte had gedaan, maar over een politieonderzoek was niets bekend. “Ik vind het een beetje raar, ons is nooit iets gevraagd.”