Binnenkijken: een inrichting van minstens 50 jaar oud

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week een oude boerderij van een koningsgezinde.

Tony „We zouden daar inderdaad eens naar moeten kijken”, zegt hoofdinspecteur Anthony Christian Mouw (62) – „ze noemen me Tony” – bij de kerstboom. De kerstversiering komt „gewoon van de Gamma”. En dat terwijl de rest van zijn 18de-eeuwse stelpboerderij in Wanneperveen ‘authentiek’ is ingericht. „Dat betekent dat al ons meubilair zeker 50 tot 100 jaar oud is. Niet gerestaureerd, en zeker niet kitsch.” De verschillende beige fauteuils – „dat was toen denk ik een beetje de kleur” – kochten Mouw en zijn vrouw Diana Mouw-van Riel (51) via veilingen en advertenties. Zit zo’n divan nou lekker? „Dat is een chaise longue, en ja, die is heerlijk om in te hangen.”

Prins „Zie je wie dat is?” Links hangt de jonge Wilhelmina, uit 1898. „Je zou d’r eens recht in de ogen moeten kijken”, zegt Mouw. „Het is zo’n bijzonder portret.” Het schilderij hing „in een hoekje” op de veiling en wie het gemaakt heeft, weet Mouw niet. „Maar dat doet er niet toe.” Op de lambrisering is een boerentafereel geschilderd. „Erg grappig, want qua perspectief klopt er niks van.” Of de boer was bijzonder groot, of de koeien bijzonder klein.

Prinses Het stapeltje boeken kreeg het stel met Kerst van elkaar en familie. De Amerikaanse prinses kreeg Diana „natuurlijk” van Mouw. Tijdens de feestdagen sliep Mouws familie in de drie bedsteden, „dat wil iedereen” die zich in deze kamer en in de opkamer bevinden. De opkamer in „Louis Quinze-stijl” is wat hoger gelegen door de kaaskelder eronder. „Maar daar ligt nu vooral wijn.” Misschien dat Mouw er na zijn pensioen eens kaas zal maken. Nu heeft hij geen dieren. Maar de stal naast de boerderij staat „vol met leuke dingen”. Zoals boerenmateriaal, dat verzamelt Mouw, en „een paar koetsjes”.

Van Ikea? „Helemaal niets.”

Meenemen bij brand? „Twee dozen foto’s en Wilhelmina.”