Amerikaanse senator: Nederland vroeg VS om hulp voor Kamerverkiezingen

Russische invloed Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde het Nederlandse verzoek in november aan het Congres.

SP-kamerlid Harry van Bommel tijdens een SP-demonstratie tegen het associatieverdrag tussen de EU en Oekraine.
SP-kamerlid Harry van Bommel tijdens een SP-demonstratie tegen het associatieverdrag tussen de EU en Oekraine. Foto Bart Maat/ANP

Nederland heeft voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017 „bijstand” gevraagd van de Amerikaanse overheid. Dit staat in een rapport van een Amerikaanse senator over Russische inmenging in Europese verkiezingen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde het Nederlandse verzoek in november aan het Congres.

Waar de hulp uit bestond en of de Amerikanen de gevraagde hulp verleenden, is niet bekend. Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag kon woensdag geen bevestiging of inhoudelijke toelichting geven.

Lees meer over het Russische team van Harry van Bommel bij het Oekraïne-referendum

Het ruim 200 pagina’s tellende rapport is geschreven door de Democraat Ben Cardin. Hij is een vooraanstaand lid in de commissie voor Buitenlandse Zaken van de Senaat. Cardin schetst in het rapport een reeks Russische pogingen om westerse verkiezingen te beïnvloeden, ook al lang voor de Amerikaanse campagne van 2016. President Trump twitterde woensdag dat de „heksenjacht” doorgaat.

Drie pagina’s in Cardins rapport gaan over Nederland. Hij heeft lof voor de maatregelen van de regering tegen beïnvloeding rond de Kamerverkiezingen van 2017, onder meer door met potlood te stemmen en niet elektronisch. Cardin concludeert wel dat desinformatie „een belangrijke factor lijkt te zijn geweest” in het Oekraïne-referendum in 2016. Hij verwijst daarbij met name naar het SP-Kamerlid Harry van Bommel en Thierry Baudets Forum voor Democratie – toen nog geen politieke partij. FvD „verspreidt vaak het narratief van het Kremlin”, aldus Cardin.