Zoon Netanyahu schept bij stripclub op over miljardendeal

Yair Netanyahu De zoon van de Israëlische premier raakt regelmatig in opspraak. Zo babbelde hij over een deal van papa – en werd heimelijk afgeluisterd.

Yair Netanyahu
Yair Netanyahu foto Thomas Coex/afp

De zoon van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn vader weer eens in verlegenheid gebracht. „Mijn vader heeft jullie een deal van 20 miljard dollar bezorgd en jij wilt mij nu geen 400 shekels [97 euro, red] geven?” zei Yair Netanyahu in een geluidsfragment dat een Israëlische tv-zender maandagavond uitzond. Bij een nachtclub in Tel Aviv praatte de jonge Netanyahu met Ori Maimon, zoon van gasmagnaat Kobi Maimon.

Tussen de schunnige opmerkingen over strippers, prostituees en zijn ex door klaagt de 26-jarige premierszoon dat zijn vriend hem geen geld wil lenen om een prostituee te betalen. „Mijn vader heeft een geweldige deal voor jouw vader geregeld, hij heeft in de Knesset gevochten hiervoor.” In Israël is niet alleen kritiek op de uitspraken, maar vooral ook op het gebruik van publieke middelen voor de nachtelijke avonturen van de premierszoon. Netanyahu en zijn vrienden waren in een door de regering betaalde auto met bodyguard en chauffeur aan het toeren langs nachtclubs in Tel Aviv.

Lees ook over de voor corruptie veroordeelde Israëlische oud-premier Olmert. Hij werd in juni 2017 vervroegd vrijgelaten. Olmert zat zestien van de 27 maanden celstraf uit.

In tegenstelling tot zijn jongere broer Avner van wie de Jerusalem Post als opmerkelijkste feit noemt dat hij eens als derde eindigde in een internationale bijbelcompetitie, veroorzaakt Yair Netanyahu met enige regelmaat opschudding. Afgelopen zomer was er ‘hondenpoep-gate’: de premierszoon werd ervan beschuldigd dat hij de drollen van gezinshond Kaya niet opruimde. Vervolgens kwam hij onder vuur omdat hij op zijn Facebook-pagina een afbeelding had geplaatst van de joodse miljardair en filantroop George Soros als reptiel, in combinatie met antisemitische symbolen en politieke tegenstanders van de premier. Extreem-rechtse groepen in de VS deelden het plaatje op social media.

Zowel het moment van de opname als de timing van de uitzending is opvallend: het stiekem opgenomen geluidsfragment dateert uit 2015, toen er in de Israëlische politiek werd gesteggeld over de exploitatierechten van een kort daarvoor ontdekt gasveld. Ook de uitzenddatum ligt gevoelig. De premier wacht op de uitkomst van twee politieonderzoeken naar corruptie, waarin onder meer de banden tussen de Netanyahu’s en rijke zakenlieden centraal staan. In Tel Aviv protesteren wekelijks mensen tegen Netanyahu.

De familie Netanyahu noemde de uitzending van het „uit de context gehaalde” fragment „goedkope en kwaadaardige roddel”. Het zou onderdeel zijn van een heksenjacht op de premier. Yair Netanyahu plaatste l een verontschuldiging waarin hij zei dat hij dronken was en dat wat hij zei „niet staat voor wie ik ben en voor de waarden waarmee ik ben opgevoed”. Yair zou niks afweten van gasdeals, benadrukte ook zijn vader dinsdag.

Lees ook: Protesteren tegen ‘corrupte’ Netanyahu, over de duizenden demonstranten en het groeiende protest eind 2017 tegen premier Netanyahu.