Winterspelen

42 geschorste Russen willen via CAS alsnog naar Spelen

Het internationale hof van sportarbitrage CAS krijgt drukke weken. Voor het einde van de maand moet het in Lausanne gevestigde tribunaal de beroepszaken van 42 Russische sporters hebben afgehandeld. Al deze Russen zijn door het Internationaal Olympisch Comité bestraft voor het overtreden van de dopingregels bij de vorige Winterspelen in het Russische Sotsji, waar ze via een georganiseerd programma van het ministerie van Sport van doping werden voorzien. Besmette urinemonsters werden in laboratoria verwisseld voor schone. Het IOC heeft de sporters uit de uitslagen geschrapt, hun medailles afhandig gemaakt en voor het leven uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen. De straf van het IOC betekent dat de sporters niet mogen meedoen aan de komende Winterspelen in Pyeongchang, die 9 februari beginnen. Alle 42 vechten bij het CAS hun uitsluiting van Pyeongchang aan. Het tribunaal zal alle sporters de gelegenheid geven hun zaak te bepleiten tijdens hoorzittingen en wil vóór 31 januari uitspraak doen. (ANP)