Voetbal

Engelse bond voert variant Rooney Rule in: minstens één sollicitant met andere roots

De Engelse voetbalbond FA gaat minstens één kandidaat met een migratieachtergrond uitnodigen bij de sollicitatieprocedure voor toekomstige bondscoaches. Volgens The Guardian gaat de FA een eigen variant hanteren van de Rooney Rule uit het American Football, die clubs verplicht minimaal één kandidaat met andere roots uit te nodigen. Van de 92 clubs in het Engelse profvoetbal hebben vijf er een dergelijke coach. „We willen een voorbeeld stellen”, zegt FA-directeur Martin Glenn. De maatregel geldt voor alle coaches van de 28 teams binnen de FA. Glenn en de FA gingen eind 2016 door het stof tijdens een parlementaire hoorzitting over de cultuur binnen de bond. Aanleiding vormde de wijze waarop de bond was omgegaan met klachten over discriminatie van een vrouwelijke international. (NRC)

    • Fabian van der Poll