Schaatsen

Toptijd Bloemen op 10 kilometer in Calgary

Ted-Jan Bloemen heeft zijn goede vorm onderstreept door in Calgary een baanrecord te rijden op de 10.000 meter. De naar Canada geëmigreerde Nederlander kwam bij de Canadese afstandskampioenschappen tot een tijd van 12.43,04. Daarmee was hij ruim drie seconden sneller dan zijn eigen baanrecord op het ijs waarop in 1988 om de olympische titels werd geschaatst. Bloemen sloot zijn race dinsdag af met drie rondjes onder de 29 seconden. In oktober reed hij in Calgary 12.46,83, een tijd waarmee hij toen Sven Kramer het baanrecord afhandig maakte. Kramers tijd van 12.51,60 dateerde van 2006. Bloemen is sinds 2015 ook houder van het wereldrecord: 12.36,30, gereden in Salt Lake City. De Leiderdorper heeft een Canadese vader en kwam zo in aanmerking voor een paspoort van het land waar hij sinds 2014 woont. Bloemen geldt als voornaamste uitdager van Kramer op de lange afstanden bij de Winterspelen van Pyeongchang in februari. (ANP)