toenadering

Noord-Korea met kunstschaatsers en cheerleaders naar Spelen in Zuid-Korea

Pyeongchang 2018 Noord-Korea gaat met een kleine afvaardiging naar de Winterspelen in Zuid-Korea. Lopen de vlaggendragers hand in hand het stadion in?

Noord-Korea stuurt een delegatie naar de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea, die over precies een maand plaatsvinden in Pyeongchang. Dat is dinsdag afgesproken bij de eerste onderhandelingsronde tussen Noord- en Zuid-Korea in grensplaats Panmunjom in de gedemilitariseerde zone op de grens van beide landen.

Het waren de eerste gesprekken tussen beide buurlanden op hoog niveau sinds december 2015. Noord- en Zuid-Korea zijn sinds de jaren 50 van de vorige eeuw gescheiden.

Ook is per direct een telefoonverbinding tussen de legers van beide landen hersteld. Vorige week werd al een hotline tussen beide regeringen heropend.

Seoul pleit ervoor atleten uit beide Korea’s gezamenlijk te laten lopen tijdens de openings- en slotceremonie van de Winterspelen. Dat gebeurde in 2006 voor het laatst in Turijn. Toen hielden een Noord- en een Zuid-Koreaanse sporter gezamenlijk de zogeheten herenigingsvlag vast: een wit doek met daarop een lichtblauw herenigd Koreaans schiereiland.

Naast de twee kunstschaatsers die zich als enige Noord-Koreanen voor de Winterspelen plaatsten, wil Pyongyang regeringsfunctionarissen, journalisten, supporters en een taekwondoteam sturen. De Noord-Koreaanse vechtsporters doen mee als demonstratiesporters. Zowel het IOC als de Zuid-Koreaanse overheid heeft aangeboden de Noord-Koreaanse deelname te bekostigen. Pyongyang stuurt tevens de befaamde cheerleaders. De huidige First Lady van Noord-Korea, Ri Sol-ju, was cheerleader voor ze leider Kim Jong-un ontmoette.

Analisten vermoeden dat Noord-Korea een gewillig Zuid-Korea wil vleien om het Zuid-Koreaanse bondgenootschap met de VS te verstoren. De president van Zuid-Korea, Moon Jae-in is uit op toenadering, terwijl president Trump juist een harde koers voorstaat. Noord-Korea werkt aan een kernraket waarmee het Amerikaanse vasteland bereikt kan worden.