Recensie

Recensie Muziek

Suizende, veelkleurige vuurwerkfontein

Al even uit, maar beslist niet onbeschreven mag het album Two van Krupa & The Genes, een van de meeste gepeperde Nederlandse jazzbands van dit moment, blijven. Onder aanvoering van de drummers Joost Patocka en Stefan Kruger klinkt met de twee saxofonisten (Maarten Hogenhuis, Jasper Blom), twee gitaristen (Raphael Vanoli, Anton Goudsmit) en bassist Sean Fasciani een bonte mengvorm van jazz en electrogrooves met het fluitende effect van een suizende, veelkleurige vuurwerkfontein.

Niet voor niets werd de bandnaam ontleend aan de grootse Amerikaanse jazzdrummer, Gene Krupa, die de drums in de band naar de voorgrond bracht. Wilde, doch dwingende ritmiek is dus de leidraad. Maar het zijn minstens ook de bevlogen felheid, de puntige motieven van blazers en gitaar op die synchrone beats en de genuanceerde solo-momenten die maken dat deze club van braniejazz ronkt.