‘Steun voor statiegeld op blikjes en flesjes groeit snel’

Bij de oprichting van de ‘statiegeldalliantie’ in november kon het plan rekenen op steun van 21 organisaties en gemeenten. Nu zijn dat er meer dan honderd.

Bij 4Pet Recycling worden petflessen verzameld en vermalen tot een grondstof voor nieuwe producten.
Bij 4Pet Recycling worden petflessen verzameld en vermalen tot een grondstof voor nieuwe producten. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Het plan om ook statiegeld te heffen op kleine plastic flesjes en blikjes kan rekenen op steeds meer steun. In amper zes weken tijd hebben nog eens tachtig organisaties en gemeenten zich bij de zogeheten ‘statiegeldalliantie’ aangesloten, zo meldt initiatiefnemer Recycling Netwerk Benelux woensdagochtend. Het totale aantal leden komt daarmee nu op iets meer dan honderd.

Door het uitbreiden van de statiegeldheffing hoopt Recycling Netwerk Benelux, een Belgisch-Nederlandse organisatie, de hoeveelheid zwerfafval terug te dringen en de recycling van waardevolle materialen aan te jagen. Aanvankelijk kreeg de beweging, die eind november werd opgericht, vooral steun van milieu-organisaties uit Nederland en België, maar inmiddels sluiten ook steeds meer gemeenten zich aan.

In Nederland zijn nu 29 gemeenten lid van de statiegeldalliantie, ruim twee keer zo veel als een maand geleden. Tot die groep behoren onder meer Amsterdam, Utrecht, Haarlem en Tilburg. In België toonde de Vlaamse minister Joke Schauvliege (Leefmilieu en Natuur) zich eerder al voorstander van statiegeld op kleine flesjes en blikjes.

Toenemende druk

Binnen de samenleving groeit de steun voor bredere statiegeldheffing eveneens, zegt woordvoerder Tom Zoete van Recycling Netwerk Benelux in een reactie tegenover Trouw. Hij wijst daarbij onder meer op opiniepeilingen die de afgelopen jaren zijn gedaan en een recente petitie. In maart wordt in de Tweede Kamer gesproken over de statiegeldkwestie. Zoete zegt daarover:

“We hopen dat door deze toenemende druk het besluit genomen wordt om statiegeld uit te breiden. Rutte heeft gezegd het groenste kabinet ooit te willen worden, dit besluit hoort daarbij.”

Supermarkten willen ‘brede aanpak’

De brancheorganisatie van supermarktbedrijven, het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL), liet eerder al weten weinig te zien in het uitbreiden van de statiegeldheffing. Volgens het CBL zijn er veel effectievere manieren om zwerfafval tegen te gaan. Statiegeld lost slechts “een fractie van het totale zwerfafvalprobleem” op, meent de organisatie.

“Kijkend naar het totale zwerfafval in Nederland bestaat slechts 3 procent uit kleine flesjes. Met de blikjes erbij wordt dit 9 procent. De discussie over statiegeld gaat dus voorbij aan 91 procent van het probleem.”

Het CBL pleit daarom voor een “brede aanpak”, die onder meer bestaat uit betere voorlichting, meer openbare afvalbakken en strengere handhaving.