Pfizer stopt onderzoek alzheimer

farmacie

Farmaciebedrijf Pfizer stopt met de ontwikkeling van medicijnen tegen alzheimer en parkinson. Het bedrijf heeft in drie Amerikaanse onderzoekslaboratoria 300 arbeidsplaatsen geschrapt bij projecten waar medicijnen tegen alzheimer en parkinson werden ontwikkeld. Dat meldde persbureau Reuters maandag. Het Amerikaanse bedrijf staat al jaren bovenin in de top-10 van de grootste en winstgevendste farmaciebedrijven.

Pfizer was een van de farmaciebedrijven die medicijnen tegen alzheimer probeerden te maken. Pfizer deed mee in het Dementia Discovery Fund, waarin industrieel en overheidsgeld werd ingezet om alzheimermedicijnen te vinden.

De ontwikkeling van alzheimermedicijnen wordt al bijna drie decennia gedreven door het idee dat amyloïdeplaques in de hersenen de oorzaak zijn. Veel bedrijven hebben medicijnen gemaakt die de plaques een beetje opruimen, maar die hadden geen effect en de ontwikkeling is gestaakt. Mogelijk moet alzheimer bestreden worden bij mensen die de ziekte nog helemaal niet hebben, wat een onmogelijke opgave lijkt voor farmaciebedrijven.