Luchtvaart

Alle passagiersgegevens gaan straks naar de marechaussee

Luchtvaartmaatschappijen moeten vanaf medio 2018 passagiersgegevens gaan verstrekken aan de marechaussee. Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) naar de Tweede Kamer stuurde. De eenheid die de gegevens gaat bewaren en analyseren heet de Pi-NL en komt onder de marechaussee te vallen. De informatie kan volgens het wetsvoorstel alleen worden gebruikt om terreuraanslagen en zware criminaliteit te voorkomen of voor de vervolging van daders hiervan. Passagiersgegevens zoals eerdere routes, bagage en betaalgegevens worden vijf jaar bewaard: een half jaar op naam en de rest geanonimiseerd. Het Europees Parlement stemde in 2016 in met het opslaan en uitwisselen van passagiersgegevens van vluchten van, naar en tussen Europese landen. (ANP)