Filmoverzicht: ongenaakbare vrouwen en paradijselijke warmte

Deze week keken de filmrecensenten van NRC onder andere naar ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’, ‘Call Me By Your Name’ en ‘Beyond Words’.

 • ●●●●

  Three Billboards Outside Ebbing, Missouri: Tragikomedie

  De drie grote aanplakborden die even buiten het fictieve kleinsteedse Amerikaanse Ebbing in Missouri staan zijn zo krakkemikkig en beschadigd dat je er dwars doorheen kunt kijken. Sterker nog: er rijdt sinds midden jaren tachtig niemand meer over die achterafweg, behalve wat ‘locals’ die hem kunnen dromen. Maar voor gescheiden moeder Mildred zijn ze het ideale canvas om haar gram te halen en het plaatselijke politiekorps ter verantwoording te roepen voor het feit dat er zeven maanden na de gruwelijke lustmoord op haar dochter nog geen enkele schot in de zaak zit. De lokale politie heeft het in haar ogen te druk met het lastigvallen van zwarten.

  Mildred is net zozeer een personage van schrijver en regisseur Martin McDonagh, maker van gitzwarte geweldskomedies zoals In Bruges (2008), als van actrice Frances McDormand, die op haar best is als ze ongenaakbare vrouwen kan spelen die door roeien en ruiten gaan. Denk aan haar doorbraakrol in Fargo (1996) van echtgenoot Joel Coen. In de films die hij samen met broer Ethan maakt speelt ze vaak van dat soort rollen. Maar het is niet alleen daardoor dat Three Billboards Outside Ebbing, Missouri doet denken aan een Coens-film in overdrive. Lees de recensie: Ongemakkelijk grinniken om beklemmende grappen

  Regie: Martin McDonagh. Met: Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell.

 • ●●●●

  Call Me By Your Name: Romantisch drama

  In Call Me By Your Name, dat wijd en zijd wordt getipt als een serieuze kanshebber bij de Oscars, keert de Italiaanse regisseur Luca Guadagnino terug naar zijn favoriete film-setting: een vakantiehuis. Zo’n warme, beschutte, paradijselijke locatie stond al centraal in zijn vorige film A Bigger Splash, over een vriendengroep in een jaloersmakend vakantiehuis op het eiland Lampedusa, die slechts zijdelings wordt gestoord door de vluchtelingencrisis aldaar.

  In zijn nieuwe film, naar een succesvolle roman uit 2007 van André Aciman, strijkt hij neer in een piekfijne vakantievilla, even buiten Cremona in Lombardije, prettig voorzien van dienstbaar huishoudelijk personeel. Daar brengt de 17-jarige begaafde aspirant-componist Elio Perlman (Timothée Chalamet) de zomer door met zijn ouders. En zoals elk jaar heeft zijn vader, die hoogleraar archeologie is (Michael Stuhlbarg, de geheime ster van de film), zijn meest veelbelovende student uitgenodigd om de zomer met de familie door te brengen. Lees de recensie: Verpletterende eerste liefde

  Regie: Luca Guadagnino. Met: Timothée Chalamet, Armie Hammer, Michael Stuhlbarg.

 • ●●●●

  Beyond Words: Drama

  De vierde film van Urszula Antoniak, ‘Beyond Words’, is gefilmd in stemmig zwart-wit en gaat over immigratie. Lees de recensie: Perfect aangepast, nergens thuis

  Regie: Urszula Antoniak. Met: Jakub Gierszal, Andrzej Chyra, Christian Löber, Justyna Wasilewska.

 • ●●●●●

  Paradise: Historisch drama

  Pas in de slotscène wordt duidelijk tegen wie ze praten: de drie hoofdpersonen van Andrej Kontsjalovski’s Paradise, een Holocaustdrama in zwart-wit dat twee jaar geleden op het filmfestival van Venetië met een Zilveren leeuw werd onderscheiden. Dat is misschien een voor de hand liggende scenariotruc, maar dramatisch ook ijzersterk. Want als Paradise over één ding gaat – of beter gezegd wil gaan, want de film is daar verder niet altijd even helder in – dan is het de vraag van wie het perspectief op de geschiedenis is. Lees de recensie: Ambitieuze vertelling over de Holocaust

  Regie: Andrej Kontsjalovski. Met: Peter Kurth, Joelia Visotskaja, Philippe Duquesne.

 • ●●●●●

  The Commuter: Actie

  In ‘The Commuter’ is Liam Neeson opnieuw te zien als actieheld in een race tegen de klok. Misschien toch een beetje zonde voor zo’n begaafd acteur. Lees de recensie: Liam Neeson op herhaling als actieheld

  Regie: Jaume Collet-Serra. Met: Liam Neeson, Vera Farmiga, Patrick Wilson, Jonathan Banks.

 • ●●●●●

  Tokyo Trial: Docudrama

  Tokyo Trial beschouwt het tribunaal wegens oorlogsmisdaden tegen Japan vanuit het perspectief van een Nederlandse rechter. Maar hij komt niet tot leven. Lees de recensie: Verkrampte visie op historisch tribunaal

  Regie: Pieter Verhoeff. Met: Marcel Hensema, Porgy Franssen, Irrfan Khan, Hadewych Minis.

 • ●●●●●

  Ôtez-moi d’un doute: Komedie

  In de Franse familie-komedie Ôtez-moi d’un doute zijn weinig verwikkelingen raak geschetst. De acteurs weten er nog wat van te maken. Lees de recensie: Daadkrachtig acteerwerk in slome film

  Regie: Carine Tardieu. Met: François Damiens, Cécile De France, Guy Marchand.

 • ●●●●●

  All the Money in the World: Drama

  Veteraan Christopher Plummer moet de weggeknipte Kevin Spacey doen vergeten als kille miljardair in All the Money in the World van Ridley Scott. Hij speelt de beste scènes van de film. Lees de recensie: De ijzige leegte van een miljardair

  Regie: Ridley Scott. Met: Christopher Plummer, Michelle Williams, Mark Wahlberg, Charlie Plummer.

Lees ook Wat was uw favoriete film van 2017? Win vrijkaartjes voor de NRC Filmdag