Recensie

Recensie

Draad van sombere postpunk weer opgepakt

Na een hiaat van vijf jaar waarin drumster Leah Shapiro een hersenoperatie onderging en de wielen na het vele touren bijna letterlijk van de toerbus vielen, pakt Black Rebel Motorcycle Club de draad van hun sombere postpunk weer soepel op. Het achtste album Wrong Creatures van het Californische trio slingert zich rondom overwegend trage rockritmes waarbij zang en gitaarspel van Peter Hayes en Robert Levon Been samenvloeien in duistere geluidswolken. Met songs als ‘Haunt’ en ‘King of Bones’ bericht BRMC over de spoken die hen op de hielen zitten, nauw verwant aan het artistiek exorcisme van Nick Cave en The Jesus and Mary Chain. Dieper dan ooit daalt het trio af in de spelonken van in vibrato gedrenkte galmrock, die zijn bezwerende werking niet verliest wanneer in ‘Little Thing Gone Wild’ het tempo flink wordt opgeschroefd of er bij ‘Circus Bazooka’ een frivool orgeltje van zolder komt.