Doden door modderstromen in Californië

De modderstromen, na zware regenval, kwamen van heuvels die vorige maand zijn ontdaan van hun begroeiing bij natuurbranden.

Een door modderstromen getroffen woning in Montecito, Californië, dinsdag.
Een door modderstromen getroffen woning in Montecito, Californië, dinsdag. Foto Mike Eliason, Santa Barbara County Fire Department / AP

Zeker dertien mensen zijn omgekomen en tientallen huizen zijn verwoest bij modderstromen die het zuiden van de Amerikaanse staat Californië dinsdag hebben getroffen na zware regenval. De modderstromen, waarbij rotsen en puin werden meegesleurd, kwamen van heuvels die vorige maand zijn ontdaan van hun begroeiing bij hevige natuurbranden, meldt persbureau AP.

De meeste slachtoffers zijn vermoedelijk gevallen in Montecito, een rijke gemeenschap ten noordwesten van Los Angeles, zei een woordvoerder van Santa Barbara County. Meer dan vijftig mensen werden per helikopter gered van de daken van hun huizen, omdat wegen moeilijk begaanbaar waren. Tientallen anderen zijn door reddingswerkers op de grond in veiligheid gebracht.

Een journalist van nieuwszender NBC filmde de ravage vanuit zijn auto:

De modderstromen begonnen door overstromingen in het Santa Ynez-gebergte, dat vorige maand is gehavend door bosbranden. De verbrande grond neemt nauwelijks water op, en erosie treedt makkelijk op door de afwezigheid van beplanting. De plotselinge lawine van modder en puin maakte volgens ooggetuigen een lawaai als een goederentrein. Auto’s werden meegesleurd en huizen verwoest.

‘Tapijt van modder’

De sheriff van Santa Barbara, Bill Brown, vergeleek de situatie met “een slagveld uit de Eerste Wereldoorlog”:

“Er was letterlijk overal een tapijt van modder en puin, met enorme rotsen, stenen, omgevallen bomen, elektriciteitskabels, verwoeste auto’s, veel obstakels en uitdagingen voor reddingswerkers om huizen te bereiken, laat staan mensen eruit te halen.”

Twintig mensen zijn opgenomen in ziekenhuizen; vier van hen zijn in kritieke toestand. De zoektocht naar overlevenden ging dinsdagavond door.