China koopt 184 vliegtuigen van Airbus

De Franse president Macron heeft de order aangekondigd tijdens een staatsbezoek aan China. Met de deal is meer dan 15 miljard euro gemoeid.

Een Airbus-vliegtuig in aanbouw.
Een Airbus-vliegtuig in aanbouw. Foto Greg Baker/AFP

China plaatst binnenkort een order voor 184 Airbus-vliegtuigen, op basis van de catalogusprijs goed voor meer dan 15 miljard euro. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron woensdag gezegd tijdens een staatsbezoek aan China, meldt persbureau Reuters.

De bestelling van de vliegtuigen van het type A320 was nog niet eerder aangekondigd. Volgens Macron wordt de order binnenkort geplaatst; de Chinese president Xi Jinping zou dat aan hem hebben bevestigd. Macron voegde daaraan toe dat zijn land in de komende weken of maanden ook graag Airbus-vliegtuigen van andere types zou willen verkopen.

De A320 wordt gemaakt in het Franse Toulouse en het Chinese Tianjin. Dinsdag werd al afgesproken dat de productie van de A320 in Tianjin wordt opgevoerd.

Regelmatig grote orders

In 2019 en 2020 worden de A320-toestellen geleverd, zei een anonieme Franse ambtenaar tegen Reuters. Het gebeurt vaker dat tijdens een staatsbezoek van een Franse leider een deal met Airbus bekend wordt gemaakt. Airbus zelf heeft de aankoop nog niet bevestigd.

China plaatst regelmatig grote orders voor nieuwe vliegtuigen, aangezien het luchtvaartverkeer in China snel groeit. Afgelopen juli bestelde president Xi nog 140 Airbus-vliegtuigen tijdens een bezoek aan Duitsland. Ook sloot China vorig jaar een deal met Airbus’ concurrent Boeing voor de aankoop van driehonderd vliegtuigen. Die order voor de vliegtuigbouwer uit de Verenigde Staten werd bekendgemaakt tijdens een staatsbezoek van de Amerikaanse president Donald Trump.

Lees ook: Op luchtvaartshow Parijs strijden Boeing en Airbus tegen elkaar

Grootste deal ooit

Airbus sloot afgelopen november de grootste deal uit zijn geschiedenis. De vliegtuigfabrikant kreeg van de Amerikaanse investeerder Indigo Partners een order voor de bouw van 430 toestellen. Met de deal was ruim 42 miljard euro gemoeid. Eind december bestelden de Chinese leasemaatschappij CALC en de Ierse vliegtuigleasemaatschappij AerCap elk vijftig toestellen bij Airbus.

Toch verkocht Boeing meer vliegtuigen in 2017 dan Airbus, maakte het bedrijf dinsdag bekend. Boeing leverde vorig jaar 763 vliegtuigen af en kreeg daarnaast orders voor de bouw van in totaal 912 toestellen.