Centre Pompidou krijgt Chinees filiaal

Het Franse museum Centre Pompidou opent een vestiging in de Chinese stad Shanghai. Er wordt vooral hedendaagse kunst tentoongesteld.

De Franse president Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte Macron in het Ullens Chinese Contemporary Art Centre in Beijing.
De Franse president Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte Macron in het Ullens Chinese Contemporary Art Centre in Beijing. Foto Reuters / Ludovic Marin

In Shanghai komt een filiaal van het Centre Pompidou. Op bezoek in China bevestigde de Franse president Emmanuel Macron eerdere berichten dat het Parijse museum voor moderne kunst in de lente van 2019 in samenwerking met het Chinese publieke bedrijf West Bund Group in de havenstad een nieuwe tentoonstellingsruimte opent. Het is de bedoeling dat er vooral contemporaine Chinese kunst getoond gaat worden.

Nadat het Centre Pompidou in 2010 al een permanent filiaal opende in de Oost-Franse stad Metz, experimenteert het Franse staatsmuseum met tijdelijke buitenlandse opstellingen onder de naam ‘Centre Pompidou Provisoire’. Zo is sinds 2015 voor de duur van vijf jaar in de Zuid-Spaanse stad Malaga een tachtigtal werken te zien.

Voor de Franse overheid is cultuur een belangrijk en vaak lucratief exportproduct. Het Louvre opende vorig jaar al een vestiging in Abu Dhabi. De in Frankrijk aanwezige expertise wordt door nieuwe economieën op zoek naar meer toeristen duur betaald. De Fransen zouden in China vooral nodig zijn om een manier te vinden om moderne kunst ook bij Chinezen onder de aandacht te brengen. Voor het Parijse museum is het een manier om meer kennis van de Chinese kunstscene op te doen, schrijft de krant La Croix.

Het museum in Shanghai komt in een nieuw gebouw van 25.000 vierkante meter, ontworpen door de Brit David Chipperfield. Tussen 2019 en 2014 zouden twintig verschillende tentoonstellingen in het Chinese Centre Pompidou georganiseerd moeten worden. Ook het beroemde fotofestival van Arles, de Rencontres d’Arles, heeft sinds 2016 een variant over de grenzen: in de Chinese stad Xiamen. Dat partnerschap wordt voortgezet, zei Macron dinsdag.