Catalaanse separatisten: Puigdemont weer regiopresident

Puigdemont verblijft vanwege een arrestatiebevel echter nog steeds in België.

Carles Puigdemont.
Carles Puigdemont. Foto Pau Barrena/AFP

De belangrijkste onafhankelijkheidspartijen in Catalonië kiezen Carles Puigdemont opnieuw als regiopresident. De partijen zouden daarover overeenstemming hebben bereikt, meldt persbureau AP woensdag. De herverkiezing zou later deze maand moeten plaatsvinden.

Puigdemont verblijft nog altijd in België, omdat Spanje een arrestatiebevel tegen hem heeft uitgevaardigd. Het Spaanse Hooggerechtshof wil Puigdemont en enkele oud-ministers van het regiobestuur berechten voor het uitroepen van de onafhankelijkheid van Catalonië. Dit gebeurde na het referendum afgelopen oktober, waarna de regioregering werd afgezet. De politici worden verdacht van rebellie, opruiing en misbruik van overheidsgeld.

Lees ook: Catalonië gespleten als nooit tevoren

Videoverbinding

Volgens correspondent Koen Greven is de grote vraag of Puigdemont wel opnieuw geïnstalleerd kan worden als regiopresident. “Wanneer hij terugkeert naar Spanje, wordt hij direct gearresteerd”, zegt Greven.

Kandidaten voor het presidentschap moeten in het regionale parlement eerst ook een toespraak houden. Puigdemonts rede zou eventueel kunnen worden voorgelezen door een partijgenoot, zei een woordvoerder van de Catalaanse onafhankelijkheidspartij ERC tegen AP. Ook wordt gedacht aan een videoverbinding. Mogelijk kan Puigdemont ook via een videoverbinding herkozen worden, “al is de vraag of de Spaanse wet dat toelaat”, aldus Greven.

Nieuwe verkiezingen

Op 21 december werden in Catalonië nieuwe parlementsverkiezingen gehouden, waarna de separatisten opnieuw een kleine meerderheid behaalden. Het nieuwe parlement wordt uiterlijk volgende week woensdag, 17 januari, geïnstalleerd.

Puigdemont liet eind december weten dat hij zo snel mogelijk terug wil keren naar Spanje om verder te gaan als regiopresident. Hij wil zekerheid van de Spaanse regering dat hij dan niet zal worden opgepakt, zei hij in een gesprek met persbureau Reuters:

“Als ik geen toestemming krijg om ingezworen te worden, zou dat een grote abnormaliteit zijn in de Spaanse democratie. Ik ben de president van de regionale regering en ik blijf de president als de Spaanse staat de resultaten van de verkiezingen respecteert.”

Puigdemonts voorganger als regiopresident, Artur Mas, maakte dinsdag bekend dat hij terugtreedt als leider van de separatistische PDeCat-partij. Tijdens een persconferentie zei hij ruimte te willen maken “voor een nieuwe generatie leiders”.