Amsterdam halveert vakantieverhuurtermijn naar dertig dagen

Vakantieverhuursites als Airbnb en Wimdu veroorzaken veel overlast in de hoofdstad.

Toeristen met rolkoffers op de grachten in Amsterdam. Rolkoffers zijn een van de problemen van toenemende populariteit van AirBnB.
Toeristen met rolkoffers op de grachten in Amsterdam. Rolkoffers zijn een van de problemen van toenemende populariteit van AirBnB. Foto Koen van Weel/ANP

Amsterdammers mogen hun woning vanaf volgend jaar nog dertig dagen per kalenderjaar verhuren aan toeristen. Daarmee wordt de maximale verhuurtermijn gehalveerd. Met de beslissing gaat een langgekoesterde wens van de gemeente Amsterdam in vervulling.

Wethouder Laurens Ivens (wonen, SP) denkt dat door de verlaging van de maximale verhuurtermijn „de gigantische overlast in sommige portieken” wordt opgelost. Ook zal een woning een minder aantrekkelijk „verdienmodel” zijn, denkt hij. „Hiermee wordt het winstpotentieel van vakantieverhuur gehalveerd.”

De gemeenteraad diende in 2016 een motie in om te onderzoeken of de maximale verhuurtermijn verlaagd kon worden. Wethouder Ivens sprak zich toen ook al uit voor een verlaging, maar zowel gemeentelijke als externe juristen als het Rijk twijfelden aan de juridische haalbaarheid. Want hoe toon je aan dat er op dag 31 sprake is van woningonttrekking?

Lees ook: Waarom niemand grip krijgt op Airbnb-verhuur

Uitspraak van rechter

Ivens voelt zich nu gesterkt door een uitspraak van de rechter in december. Die oordeelde dat een woning onttrokken werd aan de markt, ook al verbleven de eigenaren er af en toe. Overigens kan er in die zaak nog hoger beroep volgen.

„Dus er kleeft nog een risico aan”, zegt Ivens. Toch vindt hij het „verantwoord” om de termijn nu naar dertig dagen te verlagen. Voor Ivens is het moment gunstig: in maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen en inmiddels heeft elke lokale partij in Amsterdam een verlaging naar maximaal dertig dagen vakantieverhuur in het verkiezingsprogramma staan.

Miljoenen euro’s mislopen

Dinsdag bleek dat na afspraken die Amsterdam vorig jaar maakte met de grootste speler, Airbnb, de vakantieverhuur voor meer dan zestig dagen met ruim twee derde afnam tot minder dan 5 procent, volgens Airbnb zelf. Airbnb becijferde eind vorig jaar dat inperking naar dertig dagen ervoor zorgt dat gastheren en -vrouwen jaarlijks 12 miljoen euro mislopen en plaatselijke ondernemingen 31 miljoen euro.

De gemeente Amstelveen verlaagde het verhuurtermijn al eerder naar dertig.

Lees ook: Na stoere praat volgt het serieus handhaven