‘Afname van langdurige Airbnb’ers’

Amsterdam

Het percentage woningen in Amsterdam dat langer dan zestig dagen via vakantieverhuursite Airbnb is verhuurd, daalde van 18 procent in 2016 tot minder dan 5 procent vorig jaar. Dat stelt Airbnb zelf in nieuwe cijfers, die maandag zijn gedeeld met de gemeente Amsterdam. Ook de verhuur aan meer dan vier personen zou zijn gedaald, van 3 naar 2 procent.

De cijfers, die zijn geverifieerd door een notaris, illustreren volgens het bedrijf dat „het verantwoord verhuren via Airbnb in Amsterdam toeneemt”. Volgens Amsterdamse regels mogen woningen voor maximaal zestig dagen per jaar worden verhuurd, aan niet meer dan vier personen per keer. Als onderdeel van een overeenkomst die Amsterdam en Airbnb vorig jaar sloten, installeerde Airbnb begin 2017 een teller op de site die aangeeft wanneer Amsterdamse verhuurders hun limiet naderen. Op de 61ste dag kan een advertentie niet meer worden verhuurd.

Dataonderzoekers van de gemeente onderzoeken de nieuwste gegevens nog. Wethouder Laurens Ivens (wonen, SP) wil daarom „nog geen conclusies” trekken.