Advocaat-generaal

Advies aan Hoge Raad: minimale celstraf in Valkenburgse zedenzaak is toegestaan

Het gerechtshof in Den Bosch mocht in de Valkenburgse zedenzaak een taakstraf opleggen voor jeugdprostitutie, ook al is daar slechts één dag celstraf aan vastgekoppeld. Dat heeft de advocaat-generaal dinsdag geadviseerd aan de Hoge Raad. In deze zaak werden eind 2016 23 klanten van een minderjarige prostituee tot deze straffen veroordeeld. Het Openbaar Ministerie (OM) was in cassatie gegaan, omdat het hof niet de ‘substantiële’ vrijheidsbenemende maatregel had opgelegd die de aanklagers wel hadden geëist. Het hof meende dat klanten niet bewust op zoek waren geweest naar een minderjarige. De rechtbank had eerder ook al eenzelfde straf opgelegd. De cassatie gaat over zes gevallen. In beginsel mogen rechters geen taakstraffen opleggen voor een ernstig gewelds- of zedenmisdrijf, zoals jeugdprostitutie. Van dat verbod kan alleen worden afgeweken als er tegelijk een onvoorwaardelijke celstraf aan vastzit. Het OM vond de celstraf van één dag echter te weinig en in strijd met de bedoeling van de wet. De Hoge Raad gaat zich nu over de kwestie buigen. Het is niet bekend wanneer de uitspraak komt. (ANP)