Zilveren rozen

Filmprijzen voor Lauge Nielsen en Dana Linssen

De prijzen voor personen of instanties die voor het Nederlandse bioscoopwezen belangrijk zijn, zijn dit jaar naar Lauge Nielsen (Pathé) en Dana Linssen (Filmkrant) gegaan.

Tuschinski in Amsterdam, de bioscoop waar de Zilveren Rozen werden uitgereikt foto ANP Koen Suyk
Tuschinski in Amsterdam, de bioscoop waar de Zilveren Rozen werden uitgereikt foto ANP Koen Suyk

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Filmdistributeurs Nederland en de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters is dinsdag in Pathé Tuschinski in Amsterdam de Jan Nijland Zilveren Roos uitgereikt aan Lauge Nielsen, ruim twintig jaar managing director van Pathé. Aan deze jaarlijkse prijs voor een persoon of instantie die van grote betekenis is voor de Nederlandse bioscoopwereld is een geldbedrag van twintigduizend euro verbonden. De aanmoedigingsprijs, het Jan Nijland Zilveren Roosje (vijfduizend euro) ging naar Dana Linssen en De Filmkrant. Linssen is daarvan hoofdredacteur en schrijft ook over film voor NRC. (NRC)