Trumpblog

Deelname Trump aan forum Davos op de tocht

Welkom! In dit blog leest u al het relevante nieuws omtrent de Amerikaanse president Donald Trump en zijn regering.

Aanwezigheid Trump bij Davos-forum op de tocht

De deelname van Donald Trump aan het World Economic Forum in Davos komende week is onzeker geworden. Door de shutdown van de Amerikaanse overheid zal de president zijn deelname "van dag tot dag overwegen", zo heeft Mick Mulvaney, begrotingsdirecteur van het Witte Huis zaterdag gezegd.

Vrijdagavond (lokale tijd) liep om 12 uur de deadline af die aan Congresleden was gesteld om een overeenkomst te bereiken over nieuwe uitgaven. Daardoor kan de overheid niet langer gefinancierd worden en ging die bij het ingaan van de zaterdag op slot.

Lees ook: ‘Shutdown’ in VS illustreert hoe Republikeinen vastzitten in oppositierol

De Republikeinen hebben weliswaar een meerderheid in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden maar die is niet groot genoeg om het budgetplan met alleen Republikeinse stemmen door beide kamers te krijgen. In de Senaat is de steun van enkele Democraten nodig. Die willen die steun enkel geven als er een oplossing komt voor de ongeveer 700.000 migranten zonder permanente verblijfstatus in de VS. Daar is nog altijd geen overeenstemming over bereikt met de Republikeinen

Trump toonde zich de afgelopen dagen nauwelijks bij de onderhandelingen. Een voor zondag geplande trip naar zijn resort in Florida is door Trump afgezegd.

Trump: nog altijd zelfde mening over Mexicomuur

Onenigheid tussen Trump en z'n eigen stafchef John Kelly. Kelly zorgde woensdag voor gefronste wenkbrauwen toen hij zei dat Trumps eerdere opmerkingen over het bouwen van een muur aan de grens met Mexico "ongeïnformeerd" waren. "Je maakt campagnebeloften maar dan leer je dat de realiteit van regeren anders is", zou Kelly gezegd hebben.

Onder meer over hoe de muur eruit zou moeten zijn - of delen bijvoorbeeld alleen uit hek kunnen bestaan - zou Trump volgens Kelly van mening zijn veranderd. Trump zei bijvoorbeeld vorige week dat er ruim 3.000 kilometer muur niet nodig zou zijn vanwege natuurlijke barrières op de grens.

Op donderdag reageerde Trump op Twitter op de opmerkingen van Kelly. Volgens de president is hij helemaal niet veranderd van standpunt en nog altijd van plan de muur te bouwen op kosten van Mexico.

The Wall is the Wall, it has never changed or evolved from the first day I conceived of it. Parts will be, of necessity, see through and it was never intended to be built in areas where there is natural protection such as mountains, wastelands or tough rivers or water.....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 18, 2018

....The Wall will be paid for, directly or indirectly, or through longer term reimbursement, by Mexico, which has a ridiculous $71 billion dollar trade surplus with the U.S. The $20 billion dollar Wall is “peanuts” compared to what Mexico makes from the U.S. NAFTA is a bad joke!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 18, 2018

En de nepnieuwsawards gaan naar...

Trump kondigde ze al eerder aan, maar in de nacht van woensdag op donderdag waren ze er dan eindelijk: de fake news awards. "En de NEPNIEUWS-winnaars zijn...", schrijft de Amerikaanse president op zijn persoonlijke Twitter-pagina. In de post linkt hij naar de officiële site van de Republikeinen waar in een blog - compleet met gifjes - de winnaars uiteengezet worden.

"2017 was een jaar van onverbiddelijke vooringenomenheid, oneerlijke berichtgeving en zelfs regelrecht nepnieuws", begint het bericht met de kop 'De langverwachte nepnieuwsawards van 2017'. Met op nummer één: Paul Krugman, de gerenommeerde New York Times-columnist. Die stelde volgens de blogpost dat de financiële markten nooit zouden herstellen van Trumps verkiezing.

CNN en Scaramucci

De lijst met in totaal elf winnaars bevat uiteenlopende berichtgeving over Trump, het gros daarvan is nieuws dat later teruggetrokken of afgezwakt werd door het betreffende medium. Zo staat CNN er meermaals tussen. Op nummer zeven: "CNN berichtte TEN ONRECHTE over Anthony Scaramucci's [Trumps voormalige directeur communicatie, red.] ontmoeting met een Rus, maar trok het uiteindelijk terug." CNN ontsloeg de drie journalisten die aan het verhaal werkten.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump And the FAKE NEWS winners are...
https://t.co/59G6x2f7fD

De elfde award gaat naar de algemene berichtgeving over vermeende banden tussen het team van Trump en Russische vertegenwoordigers. Verschillende overheidscommissies onderzoeken momenteel of de twee samenwerkten in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen van vorig jaar, en mogelijk ook daarna. Maar "ER IS GEEN GEHEIME SAMENWERKING!", besluit de auteur van de post.

Trumps resultaten

De pagina eindigt met een overzicht van de resultaten die Trump behaalde het afgelopen jaar ondanks alle "negatieve berichtgeving". Onder de verdiensten van de president schaart de site het erkennen van Jeruzalem als hoofdstad van Israël en de daaropvolgende verplaatsing van de ambassade naar de stad - een daad die de internationale gemeenschap breed veroordeelde. Daarnaast creëerde Trump onder meer twee miljoen banen, is er nog nooit zo weinig werkloosheid geweest onder Afro-Amerikanen en is IS zo goed als verslagen.

Of Trump een inherente hekel heeft aan journalisten? Nee, schreef hij ook nog op Twitter. "Ondanks verschillende verdorven en oneerlijke berichtgeving in de media, zijn er veel geweldige journalisten die ik respecteer en is er veel GOED NIEUWS waar de Amerikanen trots op kunnen zijn!"

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Despite some very corrupt and dishonest media coverage, there are many great reporters I respect and lots of GOOD N… https://t.co/XtmYEpRDAu

'Trump is fysiek en mentaal gezond'

President Trump is hartstikke gezond, meldt legerarts Ronny Jackson. De arts nam de eerste presidentiële gezondheidstest af bij Trump en is niets dan lovend, meldt persbureau AP. “De gezondheid van de president is heel goed”, zei Jackson in een persconferentie. En hij voorspelde dat Trump gedurende zijn presidentschap gezond blijft.

Ook Trumps mentale gezondheid is getest op verzoek van de president zelf. Vorige week kwam Trump in opspraak door het boek Fire and Fury van Michael Wolff waarin de mentale gesteldheid van de president werd betwijfeld. Maar volgens Jackson is Trump scherp van geest en haalde hij de perfecte score.

De fysieke gesteldheid van de president zou nog wel wat beter kunnen. Trump weegt nu 109 kilo en is ongeveer 1.90 meter lang, waarmee zijn BMI 29.9 is. Ook zijn cholesterolniveau zou omlaag kunnen. De arts raadt dan ook aan dat de president op dieet gaat en meer moet bewegen. Maar ondanks dat meldde Jackson dat Trumps hart erg gezond is en hij bij de inspanningstest hoger scoorde dan de gemiddelde man van 71 jaar.

En waarom Trump ondanks zijn voorliefde voor fastfood en matige lichamelijke inspanning toch zo gezond is? Dat wijt de arts aan zijn genen: “Hij heeft ontzettend goede genen en dat is gewoon de manier waarop God hem gemaakt heeft.”

'Bannon gedagvaard door Mueller'

Oud-campagneleider en -topadviseur van Donald Trump Steve Bannon moet onder ede getuigen voor een 'grand jury'. De voormalige strateeg is gedagvaard door speciaal onderzoeker Robert Mueller, die mogelijke Russische beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 onderzoekt. Dat meldt the New York Times op gezag van een ingewijde.

Twitter avatar nytimes The New York Times Breaking News: Stephen Bannon has been subpoenaed to testify before a grand jury as part of the special counsel's i… https://t.co/nfjRanDGu9

Het is de eerste keer dat Mueller zo'n dagvaarding inzet. De onderzoeker zou die hebben ingediend na het lezen van uitlatingen van Bannon in het geruchtmakende boek Fire and Fury van journalist Michael Wolff. De auteur schreef dat Bannon een bijeenkomst van Donald Trump junior met de Russen "hoogverraad" had genoemd. Ook voorspelde de oud-strateeg dat Muellers onderzoek zich uiteindelijk zou toespitsen op witwaspraktijken.

Lees ook: Drie ballen voor het veelbesproken boek over Trump

Dinsdag werd Bannon verhoord door de Onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden. Die bijeenkomst vond achter gesloten deuren plaats. Bannon deed na afloop geen uitspraak over wat er besproken was.

Steve Bannon bepaalde de strategie van de succesvolle presidentscampagne van Trump. Na de inauguratie van de Republikein bleef Bannon aan als Trumps politiek adviseur. In augustus werd hij ontslagen, waarna hij terugkeerde naar de nieuw-rechtse nieuwssite Breitbart. Daar werd hij na het verschijnen van Fire and Fury ontslagen.

Senatoren: Trump zei geen 'shithole countries'

Bijval voor Donald Trump op zondag. De Republikeinse senator David Perdue zegt dat de Amerikaanse president Trump de woorden 'shithole countries' niet gebruikt heeft om te verwijzen naar Afrikaanse landen en Haïti.

Perdue deed zijn uitspraken in het programma This Week van ABC News:

"Ik zeg je dat hij dat woord niet gebruikt heeft, George [de interviewer, red.] En ik zeg je dat het een grove misrepresentatie is."

De veronderstelde uitspraken van Trump zorgden voor woede in Afrika en in eigen land. De Afrikaanse Unie liet weten geschokt te zijn, politieke tegenstanders van Trump spraken van racisme.

Trump zelf gaf toe in een ontmoeting met senatoren, waar Perdue er een van was, harde taal te hebben gebruikt, maar ontkende het over 'shithole countries' te hebben gehad. Eerder had Perdue nog gezegd zich niet te herinneren dat "de president deze specifieke woorden heeft gebruikt."

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The language used by me at the DACA meeting was tough, but this was not the language used. What was really tough wa… https://t.co/8PvNzf41G4

In reactie op de woorden van Perdue liet ook de Republikeinse senator Tom Cotton weten dat hij Trump de gewraakte zinsnede niet heeft horen gebruiken: "Ik heb dat woord ook niet gehoord, en ik zat niet verder van Trump dan meneer Durbin", aldus Cotton tegen CBS.

Volgens de Republikeinse senatoren is de Democratische senator Dick Durbin de kwade genius in het geheel. Hij zou de woorden van Trump bewust hebben verdraaid. De woordvoerder van Durbin trok daarna op Twitter de geloofwaardigheid van de Republikeinen in twijfel.

Twitter avatar BenMarter Ben Marter Credibility is something that’s built by being consistently honest over time. Senator Durbin has it. Senator Perdue… https://t.co/2IIHr2zzOo
Twitter avatar BenMarter Ben Marter Yesterday, Senators Cotton and Perdue “could not recall” what the President said. Today they can. That, folks, is a… https://t.co/mCm1SvJtOs

Kirstjen Nielsen, de minister van Binnenlandse Veiligheid, zat ook bij de bijeenkomst. Zij sprak woorden van gelijke strekking als de Republikeinse senatoren. Een andere Republikeinse senator, Lindsey Graham, zei echter tegen een collega dat de berichtgeving over Trump "in principe correct" was. Het laatste woord over Trumps 'shithole countries' lijkt dus voorlopig nog niet gezegd.

'Oprah zijn is de enige baan met meer macht dan de president'

Het satirische programma Saturday Night Live neemt de mogelijke presidentiële ambities van Oprah Winfrey op de hak. De door actrice Leslie Jones gespeelde Oprah belde in tijdens een nagespeelde nieuwsuitzending en antwoordde op de vraag of ze een gooi gaat doen naar het presidentschap:

"Ik ben geschikt, want ik ben beroemd. Maar ik ben anders dan Trump, want ik ben wél echt miljardair."

Ze zegt vervolgens dat er maar één baan is met meer macht dan de president: "OPRAH ZIJN", schreeuwt ze enthousiast uit. (Het fragment begint in onderstaande video op 7.05 minuten).

Na de speech van Oprah Winfrey bij de uitreiking van de Golden Globes Awards afgelopen zondag waarin ze bevlogen sprak over "een nieuwe dag die aan de horizon gloort" groeien de speculaties dat de tv-persoonlijkheid zich kandidaat gaat stellen bij de presidentsverkiezingen in 2020.

Steve Bannon

In de uitzending van Saturday Night Live maakte de beroemde acteur Bill Murray ook zijn opwachting als Steve Bannon, de hard gevallen oud-adviseur van Donald Trump. Het karakter was in de satirische tv-show altijd verborgen achter een masker van de dood en verderf zaaiende 'Magere Hein' met vervormde stem en blijkt nu in elk geval deze keer gespeeld te zijn door Murray. (Het fragment begint in bovenstaande video op 4.05 minuten).

Nu Bannon al enige maanden uit het Witte Huis is verdwenen en er ook uitgegooid is bij de rechtse nieuwssite Breitbart is de kans klein dat hij nog terugkeert als karakter in Saturday Night Live.

Afrikaanse VN-ambassadeurs noemen uitspraken Trump 'racistisch'

De voormalig Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power zegt op Twitter geschrokken te zijn van een gezamenlijke verklaring van Afrikaanse VN-ambassadeurs over de controversiële opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump. "Ik heb nog nooit een dergelijke verklaring gezien van Afrikaanse landen aan de Verenigde Staten," zegt de voormalige VN-ambassadeur op Twitter.

Trump kreeg wereldwijd veel kritiek nadat hij zich tijdens een bespreking openlijk had afgevraagd waarom de Verenigde Staten immigranten uit "shithole countries" in Afrika zouden moeten opnemen.

De Afrikaanse VN-ambassadeurs kwamen in een spoedoverleg bijeen en stelden vrijdagavond de verklaring op. Volgens de ambassadeurs is de opmerking "buitensporig, racistisch en xenofoob". Ze maken zich zorgen over "de groeiende trend binnen de Amerikaanse regering" om Afrika en "mensen van kleur te beschimpen". Ze eisen dat Trump zijn opmerking intrekt en zijn verontschuldiging aanbiedt.

Lees ook: ‘Meneer de president, bent u een racist?’

Trump ontkent via Twitter een "denigrerende" opmerking te hebben gemaakt over Haïti.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Never said anything derogatory about Haitians other than Haiti is, obviously, a very poor and troubled country. Nev… https://t.co/HivKR2wF8g

Trump biedt Iran 'laatste kans'

Donald Trump geeft de nucleaire deal met Iran nog een laatste kans. Hij heeft toegezegd de verlichting van de sancties nog een keer te steunen, maar wil een aantal "vreselijke tekortkomingen" van de overeenkomst binnen enkele maanden wordt verholpen, meldt persbureau AP.

Trump wil een aantal clausules uit de deal heronderhandelen. Zijn besluit om de overeenkomst vrijdag nog te handhaven nam hij naar eigen zeggen om zijn Europese bondgenoten daartoe de kans te bieden. De druk komt daarmee bij het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland te liggen. Iran heeft gezegd niet opnieuw te willen onderhandelen.

Als het aan Trump ligt worden onder meer de bepalingen geschrapt waarmee Iran op langere termijn de ontwikkeling van geavanceerde nucleaire technologie kan hervatten.

VS-ambassadeur Panama dient ontslag in

John Feeley. Archiefbeeld. Foto Eliana Aponte/Reuters

De ambassadeur van de Verenigde Staten in Panama, John Feeley, heeft vrijdag zijn ontslag aangeboden. Hij kan naar eigen zeggen niet langer voor de regering Trump werken, bericht Reuters. Volgens Feeley beloofde hij bij zijn aanstelling als ambassadeur schriftelijk om loyaal te zijn aan de zittende president, zelfs als hij het met bepaalde beleidskeuzes niet eens zou zijn: "Mij werd verteld dat als ik dat niet kon opbrengen, ik moest opstappen. Dat moment is nu aangebroken."

Feeley stapt per 9 maart op. Volgens onderminister van Buitenlandse Zaken Steve Goldstein heeft het vertrek van Feeley niets te maken met de recente controversiële uitspraken van president Trump over onder meer Haïti en landen in Afrika. Op 27 december had Feeley zijn vertrek namelijk al bekendgemaakt. In 2015 werd Feeley, toen nog diplomaat, door de voormalige president Obama aangesteld als VS-ambassadeur voor Panama.

Spijt

In een interview met de Telegraaf zegt de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra spijt te hebben van zijn eerdere uitspraken over Nederland. Hoekstra beweerde onder meer dat er in Nederland no-gozones bestaan en politici zijn verbrand. Een filmpje waarin Hoekstra om toelichting werd gevraagd, haalde ook de Amerikaanse media. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had daarom al aangekondigd dat Hoekstra zich zou verontschuldigen.

'Geen immigratie uit 'shithole countries' uit Afrika'

De Amerikaanse president heeft weer eens uitspraken gebezigd die bij veel mensen verkeerd zijn gevallen. Dit keer moest een heel werelddeel eraan geloven. Trump zou zich tijdens een bespreking hebben afgevraagd waarom de VS immigranten opnemen uit "shithole countries" in Afrika en uit Haïti. De Afrikaanse Unie reageerde ontstemd.

Lees hier het hele verhaal: ‘Trump wil geen immigranten uit ‘shithole countries’ in Afrika’

Trump zegt werkbezoek aan Londen af

President Trump heeft zijn werkbezoek aan het Verenigd Koninkrijk afgezegd. Hij zou in februari de nieuwe ambassade in Londen openen. De Republikein zei op Twitter dat hij niet naar Londen wil afreizen om een "lintje door te knippen", omdat hij het niet eens is met "de keuze van voormalig president Obama" om de Amerikaanse ambassade te verplaatsen naar een slechtere locatie.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Reason I canceled my trip to London is that I am not a big fan of the Obama Administration having sold perhaps the… https://t.co/9crSrOBXme

De Britse krant The Guardian heeft een andere lezing. Volgens het medium is Trump bang voor massaprotesten, die activisten aankondigden toen bekend werd dat de president het koninkrijk zou bezoeken. Ook hebben verschillende parlementsleden gezegd dat zij Trump niet de kans willen geven het parlement toe te spreken. Volgens een woordvoerder van de Britse premier Theresa May is Trump welkom in Londen en heeft hij een uitnodiging om het Verenigd Koninkrijk op een andere datum alsnog te bezoeken, geaccepteerd.

Niet Obama's keuze

Ook blijken de plannen om de ambassade te verplaatsen gemaakt te zijn in oktober 2008, enkele maanden voor de inauguratie van Obama.

De relatie tussen Trump en de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk staat al langer op gespannen voet, nadat de president kritiek uitte op burgemeester Sadiq Khan. Deze zei na de aanslag op de London Bridge dat er meer politie op straat zou komen, en dat Londenaren zich geen zorgen moeten maken. Trump bekritiseerde de burgemeester en sprak van een "triest excuus". Volgens Khan rukte Trump zijn uitspraken uit zijn verband en is hij "slecht geïnformeerd".

De Amerikaanse ambassade in Londen bevond zich op het dure Grosvenor Square, ook wel bekend als little America. Deze is nu verplaatst naar een minder prominent distric